Art & Kulturë

Muzeumet kryesore në mbarë botën po i rikategorizojnë në heshtje veprat nga rusishtja në gjuhën ukrainase!

Muzeu Metropolitan i Artit në Nju Jork ka riklasifikuar në heshtje disa nga pikturat e tij. Dy artistë, dikur të etiketuar rusë, tani kategorizohen si ukrainas dhe një pikturë e impresionistit francez Edgar Degas është riemërtuar nga “Kërcimtarja ruse” në “Balerina me veshje ukrainase”. Për një grua në Kiev, Ukrainë, këto ndryshime janë një lloj justifikimi. Oksana Semenik, një gazetare dhe historiane, ka zhvilluar një fushatë mujore për të bindur institucionet në Shtetet e Bashkuara të rietiketojnë veprat historike të artit që ajo beson se paraqiten gabimisht si ruse.

Në Met, ato përfshijnë vepra nga Ilya Repin dhe Arkhip Kuindzhi, artistë, gjuha amtare e të cilëve ishte ukrainase dhe që përshkruanin shumë skena ukrainase, edhe nëse rajoni në kohën e tyre ishte pjesë e perandorisë ruse. Repin, një piktor i njohur i shekullit të 19-të i cili ka lindur në atë që sot është Ukraina, është rietiketuar në katalogun e Met si “Ukrainas, Perandoria Ruse e lindur” me fillimin e çdo përshkrimi të veprave të tij tani duke lexuar:

Repin ka lindur në fshat. Qyteti ukrainas i Chuhuiv (Chuguev) kur ishte pjesë e Perandorisë Ruse. Të gjitha peizazhet e famshme të Repinit kishin të bënin me Ukrainën, Dnipron dhe stepat. Por edhe për popullin ukrainas.

Një nga bashkëkohësit më pak të njohur të Repin, Kuindzhi lindi në Mariupol në 1842 kur qyteti ukrainas ishte gjithashtu pjesë e Perandorisë Ruse, kombësia e tij gjithashtu është përditësuar. Teksti për “Red Sunset” të Kuindzhit në Met është përditësuar për të përfshirë se në mars 2022, Muzeu i Artit Kuindzhi në Mariupol, Ukrainë, u shkatërrua në një sulm ajror rus. Në lidhje me procesin e rietiketimit të fundit, Met i tha CNN në një deklaratë se:

Institucioni hulumton dhe shqyrton vazhdimisht objektet në koleksionin e tij për të përcaktuar mënyrën më të përshtatshme dhe më të saktë për katalogimin dhe paraqitjen e tyre. Katalogimi i këtyre veprave ka është përditësuar pas kërkimeve të kryera në bashkëpunim me studiues të fushës.

Në janar, kur u pyetën në lidhje me veprën e Degas, e quajtur tashmë “Balerina me veshje ukrainase”, një zëdhënës i tha Semenik se:

Jemi në proces të kërkimit të të ashtuquajturve kërcimtarë rusë Degas, në bashkëpunim me studiues të fushës, dhe përcaktimi i mënyrës më të përshtatshme dhe më të saktë të paraqitjes së punës. Ne vlerësojmë njohuritë nga vizitorët. Komentet tuaja të vlefshme kontribuojnë në këtë proces.