Bota Lifestyle

Ndërsa vdekjet e lidhura me alkoolin rriten, gratë janë gjithnjë e më të rrezikuara!

Burrat kanë gati tre herë më shumë gjasa se gratë të vdesin nga përdorimi i alkoolit në Shtetet e Bashkuara, por një raport i ri tregon se hendeku është ngushtuar pasi rreziku për gratë është rritur, veçanërisht vitet e fundit.

Për burrat, shkalla e vdekjeve të lidhura me alkoolin ka qenë në rritje që nga viti 2009, me rritje veçanërisht të mprehta çdo vit që nga viti 2018. Por tendenca rritëse për gratë filloi të paktën një dekadë më parë dhe është rritur më shpejt, mesatarisht, çdo vit që nga viti. Nga viti 2018 deri në vitin 2020, shkalla e vdekjeve nga alkooli te meshkujt u rrit mesatarisht me 12.5% çdo vit. Por për gratë, normat u rritën me një mesatare prej gati 15% çdo vit në të njëjtën periudhë kohore.

Për këtë studim, i cili u botua të premten në JAMA Network Open, studiuesit analizuan të dhënat nga një bazë të dhënash e Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve që gjurmon shkaqet themelore të vdekjes. Vdekjet e lidhura me alkoolin përfshinin helmimet nga alkooli, sëmundjet e mëlçisë, gastrit dhe të tjera; ato nuk përfshinin lëndime të paqëllimshme, vrasje ose të tjera që mund të kenë qenë të lidhura indirekt ose pjesërisht me përdorimin e alkoolit.

Vdekjet e lidhura me alkoolin janë rritur si tek burrat ashtu edhe tek gratë në të gjitha grupmoshat. Por hendeku midis burrave dhe grave është ngushtuar më së shumti në mesin e të moshuarve të moshës 65 vjeç e lart. Disa ndryshime biologjike i bëjnë gratë më të ndjeshme ndaj efekteve të alkoolit. Për shembull, gratë priren të kenë nivele më të ulëta të enzimave që metabolizojnë alkoolin, të cilat mund të çojnë në ekspozim të zgjatur dhe dëmtim më të madh të organeve me kalimin e kohës.

Stresi është gjithashtu një faktor kyç për keqpërdorimin e alkoolit midis burrave dhe grave, dhe një hendek i ngushtuar në përdorimin e alkoolit mund të reflektojë një rritje të stresit dhe çrregullimeve të lidhura me stresin tek gratë në vitet e fundit, shkruajnë studiuesit.

Ka një ndërveprim me shëndetin mendor që ka qenë më i ekspozuar gjatë pandemisë. Gratë kanë dy herë më shumë gjasa se burrat të përjetojnë ankth dhe depresion, dhe streset e pandemisë ka të ngjarë të godasin shumë rëndë.