Health & Beauty Lifestyle

Nëse keni kafshë shtëpiake thuajini ‘lamtumirë’ alergjive!

Të porsalindurit që jetojnë në një shtëpi me mace ose qen kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë alergji ushqimore. Sipas një studimi të publikuar së fundmi, e njëjta gjë fle edhe kur një nënë shtatzënë jeton me kafshë shtëpiake. Sipas “The Washington Post”, ekspozimi ndaj maceve ose qenve gjatë zhvillimit të fetusit ose në muajt e parë të jetës reduktoi gjasat e alergjive ushqimore më vonë me rreth 14%. Ky përfitim u zbulua të ishte më i fortë kur qentë jetonin në ambiente të mbyllura dhe ekspozimi ishte gjatë zhvillimit të fetusit dhe foshnjërisë.

Studimi përfshiu më shumë se 65,000 foshnja dhe prindërit e tyre në Japoni. “Zbulimi se ekspozimi ndaj qenve dhe maceve lidhet me më pak alergji ushqimore duket mjaft i fortë dhe pajtohet me disa studime të mëparshme,” tha James Gern, profesor i Alergjisë, Imunologjisë dhe Reumatologjisë në Universitetin e Wisconsin.

Gern, i cili botoi një punim në vitin 2004 që tregon se mbajtja e një qeni redukton rrezikun e të gjitha llojeve të alergjive, tha se studimi i ri shton literaturën në rritje se kontakti me kafshët shtëpiake mund të ketë shumë përfitime shëndetësore për fëmijët. Studiuesit kontrolluan lidhjen në pronësinë e kafshëve shtëpiake me një sërë alergjish specifike ushqimore, si dhe alergjitë e përgjithshme ushqimore. Nëse keni kafshë shtëpiake jeni më pak të rrezikuar nga alergjia ndaj vezëve, qumështit dhe arrave.

U zbulua se mbajtja e një mace ul rrezikun e alergjive ndaj vezëve, grurit dhe sojës. Nëse në shtëpinë tuaj keni një katërputrosh, me siguri e keni përjetuar momentin kur ju ka ‘prezantuar’ me prenë që ka gjuajtur. Kjo mund të tingëllojë e çuditshme për një njeri, por jo për kafshët. Edhe pse macet dhe qentë janë zbutur për më shumë se 10,000 vjet, ata ende ruajnë shumë nga instinktet e tyre të egra. Në natyrë, qeni nënë dhe macja nënë i mësojnë kotelet e tyre se si të mbijetojnë.