Botë e Çuditshme Tech

Një kabllo me fibër optike për të lidhur Afrikën dhe Australinë?! “Çmendet” Google!

Google deklaroi së fundmi do të ndërtojë një kabllo me fibër optike për të lidhur Afrikën dhe Australinë. E quajtur Umoja (një fjalë që do të thotë “unitet”), njëri skaj i kabllos do të fillojë në Kenia dhe do të kalojë përmes Ugandës, Ruandës, Republikës Demokratike të Kongos, Zambisë, Zimbabvesë dhe Afrikës së Jugut.

Google thotë se projekti është krijuar për të rritur lidhjen digjitale, përshpejtuar rritjen ekonomike dhe thellimin e qëndrueshmërisë në të gjithë Afrikën. Përveç vetë kabllos, kompania thotë se do të punojë me qeverinë keniane për të rritur sigurinë kibernetike, inovacionin e drejtuar nga të dhënat, përmirësimin digjital dhe vendosjen e AI me përgjegjësi dhe siguri.

Umoja do të bashkohet me Equiano, kabllon private nënujore të Google që kalon midis Portugalisë dhe Afrikës së Jugut. Google thotë se rruga e re është kritike për të forcuar qëndrueshmërinë e rrjetit në rajon, i cili ka një histori të ndërprerjeve me ndikim të lartë.

Google, shërbimet e të cilit përdoren nga miliarda njerëz në mbarë botën, ka një veçori që e lejon atë të regjistrojë në heshtje zërat e përdoruesve dhe t’i ruajë ato për qëllime të tjera. Google ruan audion e aktivitetit të përdoruesit në ueb dhe në aplikacione, duke përfshirë ndërveprimet verbale tek “Kërko”, “Asistentin” dhe “Hartat” për të përmirësuar teknologjitë e njohjes së zërit.

Kohët e fundit, një ekspert i teknologjisë zbuloi një “kod mashtrimi” që ai pretendon se mund të parandalojë Google nga regjistrimi i aktiviteteve të smartfonëve të përdoruesve. Përdoruesit duhet të rregullojnë llogarinë e tyre në Google duke zgjedhur cilësimet e duhura në “Të dhënat dhe privatësia” për të bllokuar qasjen në mikrofonin dhe kamerën e kompanisë së teknologjisë. Sipërmarrësi i teknologjisë, Jeffrey Castillo ndau një këshillë me përdoruesit përmes një video në Instagram, duke shpjeguar se si mund ta çaktivizojnë funksionin.