Health & Beauty

Nuk i keni përdorur në mënyrën e duhur, ja kur e bëjnë efektin antibiotikët!

Antibiotikët përdoren posaçërisht për të ndihmuar trupin tonë të luftojë infeksionet e këqija. Dhe shanset janë që ju i keni marrë ato. Miliona britanikëve u përshkruhen ilaçet çdo vit për një sërë sëmundjesh. Njëherë e një kohë, antibiotikët shpërndaheshin lirshëm në farmacui. Por meqenëse shumë vende i janë bashkuar luftës për të parandaluar rezistencën ndaj antibiotikëve, ilaçet nuk përdoren më në mënyrë rutinore për të trajtuar të gjitha infeksionet.

Antibiotikët nuk funksionojnë për çdo gjë dhe këtu ne hedhim një vështrim se sa kohë u duhet atyre për të punuar dhe nëse ju duhet apo jo të merrni mjekimin e plotë. Mund të ndiheni sikur nuk jeni mirë për një kohë të gjatë dhe në shumicën e rasteve do të dëshironi të përmirësoheni sa më shpejt të jetë e mundur. Antibiotikët punojnë duke vrarë bakteret ose duke i parandaluar përhapjen e tyre, thotë “National Health Service”.

Megjithatë, ato nuk funksionojnë për infeksionet virale. Kjo përfshin ftohjet dhe gripin, Covid-in, infeksionet e gjoksit, infeksionet e veshit tek fëmijët dhe shumicën e kollës dhe dhimbjeve të fytit. Në shumicën e rasteve ato do t’ju përshkruhen nëse infeksioni bakterial nuk zhduket pa to ose nëse mund të infektoni të tjerët. Ilaçet mund të jepen gjithashtu nëse infeksioni do të marrë shumë kohë për t’u pastruar vetë ose nëse ai mbart rrezikun e komplikimeve më serioze.

Sipas Mike Hewitson, një farmacist nga Bristol, antibiotikët hyjnë në punë menjëherë, por mund të mos filloni të ndiheni më mirë menjëherë. Majk thotë:

Se kur do e filloni mjekimin me antibiotikë ajo varet nga çfarë infeksioni po trajtoni. Nëse i merrni ato përmes venave, ata mund të fillojnë të punojnë brenda disa orësh. Por disa antibiotikë oralë mund të duhen rreth një javë për të dhënë efekt.

Shumica e antibiotikëve duhet të merren për shtatë deri në 14 ditë. Në disa raste, trajtimet më të shkurtra funksionojnë po kaq mirë. Mjeku juaj do të vendosë kohëzgjatjen më të mirë të trajtimit dhe llojin e duhur të antibiotikut për ju. Nëse po filloni të ndiheni më mirë, mund të jetë joshëse të ndaloni marrjen e antibiotikëve, por mos e bëni. Majk thotë:

Është shumë e rëndësishme të përfundoni kursin tuaj të antibiotikëve, edhe nëse nuk ndiheni më infektues dhe ndiheni më mirë. Mos mbarimi i kursit mund të rezultojë në kthimin e infeksionit.

Të bësh këtë kontribuon gjithashtu në çështjen në rritje të rezistencës ndaj antibiotikëve. Mos i ndaloni antibiotikët tuaj herët pa folur më parë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Nëse harroni të merrni një antibiotik, nuk është fundi i botës, por merrni atë dozë sapo ta mbani mend dhe vazhdoni mjekimin e antibiotikëve si normalisht.