Lifestyle Love & Sex

Prindër, kini kujdes! Këto fraza e dëmtojnë marrëdhënien mes fëmijëve tuaj!

Rritja e fëmijëve është një detyrë komplekse, e vështirë dhe rritja e disave në të njëjtën kohë e bën procesin edhe më të ndërlikuar. Jo vetëm që është e nevojshme të ndërtoni një marrëdhënie besimi me secilin nga fëmijët tuaj, por është gjithashtu thelbësore t’i ndihmoni ata të kenë marrëdhënie të mira edhe me njëri-tjetrin.

Për fat të keq, ndonjëherë gjërat e paqarta mund të bëhen pengesa, si frazat që kalojnë nga brezi në brez që nuk bëjnë asgjë tjetër përveç se shkaktojnë konfuzion dhe konflikt.

Ja se cilat fraza mund të jenë të dëmshme dhe është më mirë të mos përdoren në rritjen e fëmijëve, nëse doni t’i parandaloni ata të konkurrojnë me njëri-tjetrin dhe të jeni vërtet të lumtur dhe miqësor.

“Merrni motrën ose vëllain tuaj si një shembull.”

Mund të duket sikur krahasimi me fëmijët e tjerë mund të shërbejë si një motiv i përsosur. Sidoqoftë, fëmija do të dëgjojë vetëm që ju e doni më shumë vëllain ose motrën e tij dhe se ai ose ajo është më keq. Krijon ndjenja hidhërimi dhe zilie, të cilat mund të çojnë në probleme të vetëvlerësimit në planin afatgjatë dhe në konkurrencën e ashpër në të tashmen kur një fëmijë fillon të përdorë truke të pandershme.

“Kujdesu për vëllain ose motrën tënde të vogël.”

Rekomandohet të kërkoni nga fëmijët të kujdesen për vëllezërit dhe motrat më të vegjël vetëm kur ka një ndryshim të rëndësishëm në moshë. Por më mirë të keni parasysh se kjo veprimtari nuk duhet të bëhet detyrë e fëmijës më të madh, pasi ata nuk supozohet se do të zëvendësojnë plotësisht prindërit. Në rastin ideal, duhet të jetë një vetë-manifestim i dashurisë ose punës që do të paguhet me para ose dhurata.

“Ju duhet t’i doni ata.”

Shfaqja e një foshnje të re në familje mund të jetë stresuese për fëmijët. Ndjenjat e xhelozisë fillojnë të krijohen brenda tyre. Përpjekjet për t’i bërë fëmijët të fillojnë të duan “të riun e familjes” mund të përkeqësojë situatën. Një mundësi shumë më e mirë është që të planifikoni herë pas here disa kohë vetëm me vëllain ose motrën më të madhe. Vlen të shpjegohet se ata kanë të drejtë të përjetojnë emocione të tilla dhe gjithmonë të lavdërojnë momentet që tregojnë kujdes ndaj vëllait ose motrës së tyre më të vogël.

“Ju jeni më të rritur, jini më të zgjuar dhe pranoni.”

Detyrimi i vëllait të madh që gjithmonë duhet të durojë dhe të dorëzohet për hir të një më të vogli, nuk mund të çojë vetëm në mungesën e një marrëdhënie midis fëmijëve, por edhe në probleme personale për fëmijët më të mëdhenj. Kështu, për shkak të një ngarkese përgjegjësie dhe presioni të vazhdueshëm, ata mund të rriten duke u bërë më pak optimist dhe të shqetësuar, i cili gjithmonë kërkon miratim dhe e ka të vështirë të ndërtojë lidhje miqësore.

Pra, kush do të bëhet gati i pari?

Një zakon tjetër i keq që kanë shumë prindër është provokimi i hapur i konkurrencës midis fëmijëve. Kur bëhet fjalë për krahasimin e fëmijëve me njëri-tjetrin, një nga fëmijët do të ndihet në disavantazh; por kur bëhet fjalë për konkurrencën e hapur, të gjithë do të humbasin dhe do të ndjehen të shqetësuar. Kjo sepse konkurrenca nuk është një lojë për fëmijët dhe emocionet që ata marrin nga humbja ose fitimi janë vërtet të forta. Kjo është arsyeja pse do të ishte më e përshtatshme t’i ktheni ata në një ekip në vend të konkurrentëve.

Kur bëhet fjalë për rritjen e njerëzve të pavarur dhe të vetëmjaftueshëm, kjo metaforë është shumë e dobishme, pasi që, si të rritur, ne duhet të shërbejmë si udhëzues dhe shembull për fëmijët, ndërsa përpiqemi të mos i mbysim me kritikat, kërkesat dhe frikën tonë.

Për të ndihmuar nënat dhe baballarët me artin e mrekullueshëm të prindërve, ne ju njohim me disa këshilla që do t’ju ndihmojnë t’i bëni fëmijët tuaj më të pavarur dhe me vetëbesim.