Celebrities Magazine Showbiz

Pse Vietnami nuk dëshiron të suportojë fitoren e Ke Huy Quan?!

Në fjalimin e tij emocional të pranimit pasi fitoi çmimin për aktorin më të mirë në rol dytësor në Oscar, Ke Huy Quan foli për udhëtimin e tij si djalë i ri në një varkë nga Vietnami, përmes një kampi refugjatësh në Hong Kong, në Kaliforni. Ai tha:

Kam kaluar një vit në një kamp refugjatësh dhe disi përfundova këtu në skenën më të madhe të Hollywood-it. Ata thonë se histori të tilla ndodhin vetëm në filma. Nuk mund ta besoj se po më ndodh mua. Kjo është ëndrra amerikane.

Ai është personi i parë me origjinë vietnameze që fitoi një Oscar dhe një nga dy të nominuarit këtë vit, pasi tjetra ishte Hong Chau në The Whale, familja e të cilës gjithashtu iku nga Vietnami me një varkë. Megjithatë në Vietnam reagimi zyrtar ka qenë i ndrydhur. Raportet në media, të cilat janë pothuajse të gjitha të kontrolluara nga shteti, kanë thënë pak për Ke Huy Quan ose prejardhjen e tij.

Disa kanë theksuar prejardhjen etnike kineze të aktorit, në vend të origjinës së tij vietnameze. Ai lindi në kryeqytetin jugor vietnamez Saigon në vitin 1971, familja e tij pjesë e një pakice etnike kineze të suksesshme komerciale, të llojit që shihet në shumë qytete të Azisë Juglindore. Askush nuk e përmendi ikjen e tij nga Vietnami si refugjat, në eksodin masiv të të ashtuquajturve “njerëz me varkë”. Gazeta Thanh Nien shkroi vetëm se ai lindi në 1971 në një familje kineze në qytetin Ho Chi Minh [emri zyrtar për Saigon] dhe më pas u transferua në SHBA në fund të viteve 1970. Tuoi Tre shkroi:

Quan Ke Huy lindi në 1971 në Vietnam në një familje kineze, me një nënë nga Hong Kongu dhe një baba nga Kina kontinentale.

VN Express shkroi se aktori ka prindër kinezë në zonën Cho Lon, lagjen tregtare të Saigonit të banuar tradicionalisht nga kinezët etnikë.