Lifestyle

Puna më stresuese në botë!

Shkencëtarët kanë zbuluar se cila punë është më stresuese. Puna më stresuese në botë është puna e kamerierit, të paktën kështu pretendon një studim i Universitetit Mjekësor Jugor në Kinë.

Në pamje të parë, mund të jetë paksa befasuese, sepse është një punë me më pak përgjegjësi sesa, për shembull, një kirurg. Por nëse mendoni për këtë, rezultati i studimit duket i besueshëm. Kamarierët janë vazhdimisht nën presion mendor dhe fizik gjatë orarit të punës dhe faktori i stresit është shumë i lartë.

Në këmbim, ata përjetojnë pak vlerësim dhe puna. Ndryshe nga mjekët, kamerierët rrallë shpërblehen me një rrogë të mirë. Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se stresi shkakton përdorimin shumë më të shpeshtë të cigareve dhe alkoolit tek kamarierët. Studimi afatgjatë u krye për 17 vjet dhe përfshiu 136,000 pjesëmarrës.

Profesionet që lidhen me sektorin financiar janë ato që tradicionalisht ofrojnë pagat më të larta. Sipas një studimi të ri, megjithatë, shumë prej tyre karakterizohen si më të mërzitshmit. Në veçanti, studiuesit nga Universiteti i Essex kryen pesë eksperimente të ndryshme që përfshinin më shumë se 500 njerëz. Si përfundim u zbulua se financa konsiderohet industria më e mërzitshme në botë.

Stresi në punë është një fenomen i zakonshëm. 79% e punonjësve e përjetojnë stresin e lidhur me punën, sipas Anketës së Punës dhe Mirëqenies së Shoqatës Amerikane. Të dhënat u mblodhën në vitin 2021 me 1,501 të rritur në SHBA. Megjithatë, disa punë janë më pak stresuese se të tjerat. Rrjeti i Informacionit Profesional i Departamentit të Punës, ose O*NET, renditi 873 profesione sipas nivelit të stresit duke vënë në dukje rëndësinë e pranimit të kritikave dhe trajtimit me qetësi të situatave me stres të lartë.