Health & Beauty Lifestyle

Sapo u hodhën poshtë mitet, 5 të vërteta që duhet të dini rreth akneve!

Aknet tradicionalisht konsiderohen si një çrregullim që prek adoleshentët, megjithatë ato shpesh vazhdojnë edhe në moshën madhore. Kur bëhet fjalë për lëkurën e prirur ndaj akneve, ndonjëherë shfaqen indikacione kontradiktore ose mbeten disa gjëra të zakonshme. Maria Vastarella, dermatologe dhe mjeke estetike, hedh poshtë mitet e rreme më të përsëritura, sugjeron këshilla të dobishme bukurie dhe identifikon ushqimet “miqësore” të lëkurës për t’u përballur me këtë shqetësim.

Ato mund të zbatohen si nga meshkujt ashtu edhe nga femrat. Për të lehtësuar padurimin dhe shqetësimet për ata që vuajnë nga aknet, këtu janë 5 elementë kryesorë për t’u sqaruar në mënyrë që të përvijohet një udhëzues për parandalimin dhe trajtimin.

1.Ekspozimi në diell përmirëson aknet?

Jo saktësisht. Dielli, falë veprimit të tij antibakterial dhe imunomodulues, redukton fillimisht lezionet inflamatore të akneve me një përmirësim gjatë stinës së verës. Megjithatë, përcakton gjithashtu një rritje të prodhimit të radikaleve të lira dhe hiperproliferim të keratinociteve, me pasojë përkeqësimin e problemit në muajt e dimrit.

2.Ata që vuajnë nga aknet nuk mund të bëjnë grim?

Besim i rremë. Aknet kanë një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e jetës së njerëzve që vuajnë prej tyre. Kamuflimi dhe për këtë arsye grimi, është thelbësor për të fshehur shenjat, duke i lejuar personit të ndihet gjithmonë në mënyrën më të mirë, edhe me lëkurë të prirur ndaj akneve. Në të njëjtën kohë, duhet të preferohen produkte specifike pa vaj dhe jo komedogjene.

3.Çokollata shkakton akne?

Besim i rremë. Nuk është vetë çokollata ajo që shkakton aknet, përkundrazi është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje konsumit të produkteve të qumështit dhe ushqimeve me një indeks të lartë glicemik. Kakao ka një efekt të fortë pozitiv në humor dhe shpesh përdoret si qetësues i stresit. Konsumimi i një cope çokollatë të zezë (75%) herë pas here mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë menjëherë.

4.Hidratuesit nuk mund të përdoren nëse keni akne?

Besim i rremë. Edhe lëkura e prirur ndaj akneve ka nevojë për hidratim, pasi trajtimet e akneve shpesh mund ta thajnë lëkurën së tepërmi, ndaj është mirë të preferoni një hidratues me bazë uji të pa pasuruar me vajra.

5.Aknet e vonshme janë të njëjta me aknet e të miturve?

E vërtetë. Në të dyja rastet, bëhet fjalë për mbiprodhim të sebumit dhe hiperkeratinizimin folikular, i cili shoqërohet me rritjen e kolonizimit të lëkurës nga Propionibacterium acnes, shkakton inflamacion të folikulit të qimeve dhe formimin e papulave dhe pustulave tipike për aknet. Ajo që mund të ndryshojë tek të rriturit është lokalizimi i akneve, të cilat tentojnë të fokusohen më shumë në mjekër, rajonin mandibular dhe qafë. Kujdesi i duhur i lëkurës, pastrim, hidratim dhe mbrojtje.