Love & Sex

Se e dimë qe e keni me merak, ja sa shpesh duhet të kryeni marrëdhënie seksuale për të patur një lidhje të shëndetshme!

Të gjithëve u ka ndodhur të paktën një herë të pyesin veten se sa shpesh është e nevojshme të kryeni marrëdhënie seksuale në një marrëdhënie që mund të përkufizohet si e shëndetshme apo normale. Shkenca e ka bërë tashmë këtë pyetje, duke u përpjekur të japë një përgjigje. Hulumtimi i kryer nga Universiteti i Torontos dhe i publikuar në revistën “Social Psychological and Personality Science” ka identifikuar se duhet të kryeni marrëdhënie seksuale 5 herë në muaj, pra të paktën një herë në javë.

Është e rëndësishme të theksohet se shpeshtësia e të bërit dashuri mbetet një element i rëndësishëm në një marrëdhënie. Ndonjëherë një rënie në frekuencën e marrëdhënieve seksuale lidhet thjesht me një periudhë stresi dhe lodhjeje që ndikon në epsh. Nëse zgjat, mungesa e seksit në çift mund të jetë një kambanë e rëndësishme alarmi. Nëse mungon tërheqja dhe dëshira për të qenë bashkë, ndoshta diçka nuk shkon. Nëse seksi është i rrallë mes jush dhe partnerit tuaj dhe ka prova se diçka nuk është në rregull, përpiquni të bëni diçka për të përmirësuar situatën.

Lëvizja e parë është të flisni me ta, të kuptoni se nga vjen kjo ulje e libidos. Pasi të zgjidhet problemi, përpiquni të rindezni shkëndijën “nën çarçafë”. Provoni ‘sexting’. Imagjinata është një armë e fuqishme, sidomos kur bëhet fjalë për seksin. Krijoni dëshirë duke përfituar nga sexting, mes mesazheve me tekst dhe fotove sensuale. Kjo është mënyra ideale për të ‘thyer’ rutinën dhe për t’ju kthyer kohës kur qëllimi kryesor ishte të pushtonit njëri-tjetrin. Mundohuni të rishikoni prioritetet tuaja, duke lënë hapësirën e duhur për intimitet. Ndonjëherë mungesa e seksit lidhet me dembelizmin dhe rutinën.

Mundohuni të përqendroheni jo në dëshirën spontane, por në atë që seksologët e quajnë dëshirë reaktive. Është një lloj dëshire që nxitet nga një akt tjetër dhe nuk shfaqet vetvetiu. Për shembull, mund ta përjetoni këtë nëse papritmas dhe me pasion puthni partneren tuaj. Po sikur ndryshimet klimatike të ndikojnë edhe në seks? Ne po mësojmë të përballemi me eko-ankthin, me stresin që shkaktojnë valët e të nxehtit, por sinqerisht, kush do ta kishte menduar se ngrohja globale mund të kishte pasoja edhe në marrëdhëniet tona seksuale dhe romantike? Profesor Stefano Casarini, inxhinier mjedisi dhe lektor në Politeknikun e Milanos, eksploroi këtë lidhje në vëllimin e tij të fundit “Sex and the Climate”.