Bota Health & Beauty

Shqetësuese, rritet numri i përdoruesve të alkoolit dhe cigareve elektronike tek moshat 11-15 vjeç!

Sipas një raporti të OBSH-së për Europën shkalla e përdorimit të alkoolit dhe cigareve elektronike në mesin e moshave nga 11 deri në 15 vjeç është alarmante. “Përdorimi i gjerë i substancave të dëmshme nga fëmijët në shumë vende të rajonit europian dhe më gjerë është një kërcënim serioz për shëndetin publik”-tha drejtori rajonal i OBSH-së për Europën Hans Kluge.

Ai bëri thirrje për rritjen e taksave, kufizime në pikat e shitjes dhe reklamat, si dhe ndalimin e aromatizuesve në cigaret elektronike. Pas viteve të përdorimit në rënie të substancave psikoaktive, disa prova sugjerojnë se pandemia e Covid-19 ka çuar në një rritje të re të përdorimit, zbuloi raporti, i cili mblodhi të dhëna nga 280,000 të rinj në Europë, Azinë Qendrore dhe Kanada.

Lajmi i mirë është se pirja e duhanit është në rënie. 13% e 11-15-vjeçarëve pinin duhan në vitin 2022, 2% më pak se katër vjet më parë. Megjithatë, shumë prej tyre janë kthyer drejt cigareve elektronike. Rreth 32% e 15-vjeçarëve kanë pirë tashmë një cigare elektronike dhe 20% në 30 ditët e fundit.

Alkooli është substanca që konsumohet më shpesh nga adoleshentët, ku 57% e 15-vjeçarëve kanë pirë të paktën një herë dhe gati katër në dhjetë kanë konsumuar alkool në 30 ditë. Përveç kësaj, një adoleshent në 10 (9%) ka qenë i dehur të paktën një herë. Rreth 5% janë dehur të paktën njëherë deri në moshën 13-vjeçare, ashtu si edhe 20% e 15-vjeçarëve.

Një tjetër faktor shqetësues është se vajzat pinë shumë më tepër se më parë. 40% e vajzave 15-vjeçare thanë se kishin konsumuar alkool në 30 ditët e fundit, krahasuar me 38% katër vjet më parë, ndërsa tendenca është e kundërta për djemtë. Konsumi i kanabisit gjithashtu ka shënuar rënie: përqindja e 15-vjeçarëve që e kishin provuar tashmë ra më 4% në katër vjet.

Gratë e reja dhe të moshës së mesme që konsumojnë më shumë se një pije në ditë ose tetë ose më shumë pije alkoolike në javë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje koronare të zemrës sesa ato që pinë më pak, sipas një studimi të kryer nga Instituti Amerikan i Shëndetit “Kaiser Permanente”. Në studim, studiuesit u fokusuan te gratë e moshës 18 deri në 65 vjeçe, ndërsa përdorën të dhëna nga më shumë se 430,000 njerëz që morën kujdes mjekësor në organizatë.