Food & Drink

Shtoni këtë përbërës në kafenë tuaj, në mënyrë që të jetoni më gjatë!

Një spërkatje qumështi mund t’i japë kafesë suaj një efekt mjaft pozitiv në shëndet, thonë shkencëtarët. Kafeja e zezë është e mbushur me polifenole që mund të parandalojnë dëmtimin e qelizave dhe t’ju ndihmojnë të jetoni më gjatë. Dhe proteinat nga qumështi mund të lidhen me antioksidantët dhe të ndihmojnë trupin të thithë më shumë prej tyre.

Eksperimentet laboratorike nga Universiteti i Kopenhagës zbuluan se kjo dyfishoi efektivitetin e polifenoleve. Ata u bënë dy herë më të mirë në reduktimin e ënjtjes së dëmshme në qelizat njerëzore. Kjo ënjtje e njohur si inflamacion mund të dëmtojë enët e gjakut dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Autorja e studimit, profesorja Marianne Nissen Lund tha:

Ne ju tregojmë se ndërsa polifenoli reagon, efekti i tij në inflamacion në qelizat imune rritet. Është qartë e imagjinueshme që ky koktej mund të ketë gjithashtu një efekt të dobishëm në inflamacionin tek njerëzit. Shpresojmë të studiojmë efektin tek njerëzit.

Është një lajm i mirë për adhuruesit e kafes me qumësht. Britanikët pinë 95 milionë filxhanë kafe çdo vit dhe 181 kafe çdo minutë. Studimet kanë zbuluar se Java ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe mëlçisë dhe mund t’i ndihmojë njerëzit të humbin peshë. Hulumtimi i fundit vendosi qelizat njerëzore me inflamacion në një pjatë dhe më pas shtoi polifenolet e kafesë ose vetë ose të kombinuara me proteinat e qumështit.

Ënjtja në qeliza u reduktua dy herë më shumë në ato të trajtuara me kombinim. Prof Nissen Lund shtoi:

Për shkak se njerëzit nuk thithin aq shumë polifenol, shumë studiues po studiojnë se si të përmirësojnë përthithjen e tyre. Kjo strategji ka avantazhin e shtuar të rritjes së efekteve anti-inflamatore. Unë imagjinoj se diçka e ngjashme ndodh në një pjatë mishi me perime ose një smoothie, nëse siguroheni të shtoni disa proteina si qumësht ose kos.