Bota

Situata në Tajvan, G7: Kina nuk duhet të përdorë agresionin ushtarak, të zgjidhet me mjete paqësore!

Ministrat e Jashtëm të vendeve të Grupit të Shtatë (G7)  u shprehën ditën e sotme se nuk ka asnjë justifikim për të përdorur një vizitë si pretekst për aktivitet ushtarak agresiv në ngushticën e Tajvanit, pasi ata i kërkuan Kinës të zgjidhte tensionet.

Ministrat thanë se ishte normale dhe rutinë që ligjvënësit nga vendet e G7 të udhëtonin ndërkombëtarisht dhe paralajmëruan se përgjigja e Kinës rrezikonte destabilizimin e rajonit.

“Ne jemi të shqetësuar nga veprimet kërcënuese të fundit dhe të paralajmëruara nga Republika Popullore e Kinës (PRC), veçanërisht ushtrimet me zjarr të drejtpërdrejtë dhe detyrimi ekonomik, të cilat rrezikojnë përshkallëzim të panevojshëm,” thuhet në një deklaratë nga anëtarët e G7.

“Nuk ka asnjë justifikim për të përdorur një vizitë si pretekst për aktivitet ushtarak agresiv në ngushticën e Tajvanit. Është normale dhe rutinë që ligjvënësit nga vendet tona të udhëtojnë ndërkombëtarisht. Përgjigja përshkallëzuese e PRC rrezikon të rrisë tensionet dhe të destabilizojë rajonin.

“Ne i bëjmë thirrje PRC që të mos ndryshojë në mënyrë të njëanshme status quo-në me forcë në rajon dhe të zgjidhë dallimet ndërmjet ngushticave me mjete paqësore.”