Health & Beauty

Skanimi i ri 10-minutësh që mund të shpëtojë miliona jetë njerëzish!

Deri në një në 20 njerëz me presion të lartë të gjakut mund të shërohet ose përmirësohet në mënyrë dramatike falë një skanimi të ri 10-minutësh. Ndërsa rreth një e treta e të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar kanë presion të lartë të gjakut, për shumicën shkaku është i panjohur dhe gjendja kërkon trajtim të përjetshëm me barna. Por në një në 20 raste, gjendja shkaktohet nga aldosteroni, një hormon steroid i prodhuar nga nyjet e vogla në gjëndrat mbiveshkore pak mbi veshka.

Hormoni bën që kripa të mbahet në trup, duke rritur presionin e gjakut. Deri më tani, zbulimi i këtyre nyjeve ishte i mundur vetëm me një ekzaminim të vështirë të kateterit që është i disponueshëm vetëm në një pjesë të vogël të spitaleve dhe shpesh dështon. Por një test i ri përdor një injeksion të ngjyrës radioaktive e cila ngjitet vetëm në nyjet që prodhojnë aldosterone, e ndjekur nga një skanim CT.

Nyjet ‘shkëlqejnë’ për disa minuta pas injektimit dhe zbulohen si shkaku i dukshëm i presionit të lartë të gjakut. Nëse ato janë të kufizuara në vetëm një gjëndër mbiveshkore, ato mund të hiqen përmes operacionit me vrimën e çelësit, i cili është minimalisht invaziv. Ne kemi dy gjëndra mbiveshkore, por mund të mbijetojmë me një, kështu që nëse njëra është duke shkaktuar presionin e lartë të gjakut, ajo mund të hiqet.

Si pjesë e një studimi të ri, studiuesit rekrutuan 128 njerëz që kishin presion të lartë të gjakut për shkak të niveleve të larta të aldosteronit. Ata iu nënshtruan testit të ri, i cili zbuloi se në 78 pacientë gati dy të tretat ishte shkaktuar nga nyjet në vetëm një nga gjëndrat e tyre mbiveshkore. Këtyre pacientëve më pas iu hoqën gjëndrën mbiveshkore përkatëse duke përdorur një operacion të ngjashëm me atë të përdorur për gurët e tëmthit.

Ekipi zbuloi se, kur kombinohej me një test të urinës, ata mund të zbulonin individë që mund të hiqeshin plotësisht nga të gjitha ilaçet për presionin e gjakut pasi ishte hequr gjëndra mbiveshkore. Nga 78 pacientë që iu nënshtruan operacionit, 24 ishin në gjendje të ndërprisnin mjekimin e tyre për presionin e gjakut, që do të thotë se ishin shëruar nga gjendja.

Pothuajse të gjithë pacientët e tjerë regjistruan një përmirësim ‘të konsiderueshëm’ në presionin e tyre të gjakut, duke i lejuar ata të ulin mjekimin me të paktën gjysmën. Ministri i Shëndetësisë Will Quince tha:

Rreth një e treta e të rriturve në Mbretërinë e Bashkuar kanë presion të lartë të gjakut, duke rritur rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru. Kjo është arsyeja pse ky përparim teknologjik, i mundësuar përmes financimit të mbështetur nga qeveria, është jashtëzakonisht inkurajues. Ky skanim i ri revolucionar CT ka aftësinë të shpëtojë jetë duke identifikuar nyjet që shkaktojnë presion të lartë të gjakut në mënyrë që ato të hiqen, duke kuruar gjendjen në mënyrë që njerëzit të mund të jetojnë jetë më të shëndetshme dhe më të lumtur.