Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

6 ushqime që nuk duhet t’i hani kurrë nëse doni të mbroni zemrën tuaj!

Shëndeti i zemrës është një nga parametrat më të rëndësishëm të mirëqenies, veçanërisht në një epokë kur numri më i madh i vdekjeve në botë shkaktohet nga sëmundjet kardiovaskulare. I përcaktuar nga faktorë si presioni i gjakut dhe kolesteroli, shëndeti i zemrës ndikohet kryesisht nga zgjedhjet e stilit të jetesës dieta, fitnesi, përdorimi i alkoolit dhe duhanit ose stresi dhe dieta është faktori më i rëndësishëm përgjegjës.

Në muajt e fundit, personat e moshës 40 e poshtë, madje deri në 13 vjeç, kanë vuajtur nga sulmet në zemër. Disa të famshëm, gjithashtu, iu nënshtruan arrestimeve kardiake dhe krizave të tjera kardiovaskulare dhe kjo vë në qendër të vëmendjes CVD dhe parandalimin e saj.

Përsa i përket dietës, mjekët këshillojnë rutinën mesdhetare për të mbajtur zemrën të shëndetshme dhe rekomandojnë abstenim nga ushqimet e përpunuara. Dhe ndërsa ka ushqime të shëndetshme dhe jo të shëndetshme që ndikojnë në shëndetin e zemrës, ka 6 zgjedhje të tilla diete që janë një jo e madhe. Lexoni për të ditur se çfarë janë ato.

Patate të skuqura

Patatet e skuqura janë ushqime të përshtatshme, të shpejta dhe të shijshme. Por në të vërtetë, ato janë të ngarkuara me shije artificiale, konservues, vaj dhe natrium, të cilat jo vetëm që kontribuojnë në obezitetin, por gjithashtu rrit presionin e gjakut duke rritur kështu rrezikun e sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru.

Salcice

Salcicet mund të duken si një zgjedhje e mençur dhe më e shëndetshme – por nuk janë. Në vend të kësaj, ky ushqim është plot me kalori, kripë dhe yndyrna të ngopura që rrisin nivelin e kolesterolit dhe presionit të gjakut. Studimet gjithashtu e lidhin atë me kancerin.

Shumë proteina

Proteinat janë një domosdoshmëri për një zemër dhe peshë të shëndetshme trupore – por njeriu duhet të zgjedhë llojin dhe sasinë e duhur në mënyrë që të mbajë një peshë trupore dhe zemër të shëndetshme gjithashtu. Marrja e shumë proteinave mund të dëmtojë veshkat dhe madje mund të rrisë rrezikun e dështimit të zemrës me 33 për qind.

Vaji i kokosit

Vaji i kokosit shpesh shihet si një zgjedhje e shëndetshme për zemrën megjithatë, ai është i ngarkuar me yndyrna të ngopura të cilat mund të shkaktojnë bllokime në arterie, një gjendje e njohur si aterosklerozë.

Pijet energjike

Pijet energjike nuk janë gjithashtu një zgjedhje e pafajshme – ato janë të pasura me shije artificiale, sheqerna të fshehura dhe kafeinë, të cilat mund të shkaktojnë probleme me zemrën, aritmi dhe hipertension. Përndryshe, pini kafe pa sheqer.

Pudingu

Në një rast të lumtur, pudingu bëhet i papërmbajtshëm. Megjithatë, përmbajtja e lartë e sheqerit dhe kalorive mund të kontribuojnë në mënyrë aktive në shtimin e peshës, mbipeshën, rezistencën ndaj insulinës dhe jashtë orarit, diabetin e tipit 2.