Health & Beauty Lifestyle

A gabojmë kur notojmë pasi kemi ngrënë?! Flasin ekspertët!

Sipas disa ekspertëve shëndetësorë, besimi se nuk duhet të notojmë pasi kemi ngrënë është thjesht një mit. Disa njerëz përjetojnë dhimbje stomaku nëse bëjnë ndonjë aktivitet të fuqishëm pas një vakti ushqimor, por notimi i moderuar nuk shkakton ndonjë efekt anësor serioz. Procesi i të ngrënit dhe tretjes, shmang pak gjak nga muskujt në zonën e krahëve dhe këmbëve dhe e dërgon atë drejt stomakut dhe zorrëve për të ndihmuar procesin e tretjes. Në shumicën e rasteve, ka ende gjasa, që të gjitha pjesët e trupit, të funksionojnë normalisht pas një vakti.

Në raste ekstreme kur stërvitja e tepërt fillon menjëherë pas një vakti, ngërçi mund të ndodhë për shkak të mungesës së oksigjenit, por kjo nuk është e zakonshme. Edhe pse ekziston rreziku shumë i vogël i ngërçit, që shoqërohet me notimin pas ngrënies, është ende më mirë të jesh i sigurt dhe të presësh. Nëse kryeni aktivitete të fuqishme pas ngrënies, të tilla si zhytja, ju mund të keni disa shqetësime të tilla si urthi ose të vjella. Edhe pse notimi me një stomak të plotë mund të jetë i parehatshëm dhe mund të çojë në të vjella, nuk ka gjasa që t’iu vërë në rrezik për t’u mbytur.

Ky do të jetë një lajm i mirë për fëmijët, por më pak për prindërit që duan të pushojnë pas drekës. Por, megjithatë, mjekët këshillojnë, se nëse keni dëshirë që të ktheheni sa më parë në ujë, apo të notoni, përpiquni të zgjidhni ushqime me karbohidrate të thjeshta, për të konsumuar. Këto lloj ushqimesh jo vetëm që janë të shëndetshme për ju, por kanë aftësinë të treten shumë më shpejt se yndyra dhe proteinat që ndodhen nëse ju konsumoni ndonjë biftek.

Uji i detit sjell shumë përfitime shëruese si për mendjen ashtu edhe për trupin e njeriut. Uji i kripur stimulon trupin tonë dhe nxit ndjenjën e mirëqenies. Me ardhjen e verës plazhi ësht një mënyrë e mrekullueshme për të kaluar ditën, për të reduktuar stresin dhe për t’u lidhur me natyrën. Mijëra vjet më parë Hipokrati zbuloi se uji i detit ndihmonte në shërimin e plagëve, parandalonte infeksionet dhe lehtësonte dhimbjet.