Tech

Apple vjen me një paralajmërim për përdoruesit e modeleve të vjetra të iPhone!

Përdoruesit e modeleve të iPhone, të cilat u lançuan në mars të vitit 2016, nuk do të mund të përdorin iOS 16 të ri dhe Apple paralajmëron gjithashtu për rreziqet për sigurinë e të dhënave personale në këto pajisje. Me sistemin e ardhshëm operativ celular për iPhone, iOS 16, ata me fat që zotërojnë iPhone të ri do të jenë në gjendje të përfitojnë nga disa veçori të reja mahnitëse, duke përfshirë marrjen e kontrollit të plotë krijues të ekranit të tyre të kyçjes.

Apple ka refuzuar vazhdimisht mbështetjen për modelet e saj të vjetra, shumë prej të cilave nuk do të jenë kurrë në gjendje të përdorin iOS 16 të ri. Kjo do të thotë, jo vetëm që përdoruesit e iPhone-ve të vjetër do të humbasin disa veçori të reja të dobishme, por gjithashtu kanë një rrezik të lartë hakerimi sepse nuk do të ketë më mundësi për disa përditësime të rëndësishme të sigurisë.

Nëse keni një pajisje të gjeneratës së dytë iPhone SE, iPhone 8 ose më të re, jeni me fat, sepse do të përfitoni nga iOS 16. Por modelet më të vjetra të para marsit 2016 funksionojnë vetëm në iOS 15.5, që do të thotë se përdoruesit e këtyre pajisjeve do të jenë në humbje kur të mbërrijnë përditësimet më të fundit. Pra, nëse jeni duke përdorur një iPhone 6 ose 7 apo edhe një model më të hershëm, mund të mendoni të përmirësoni në një model të ri sa më shpejt të jetë e mundur, pasi hakerët mund të vjedhin të dhënat tuaja private dhe të dhënat financiare.

iPhone 5, iPhone 4S dhe iPhone 4 nuk marrin më asnjë përditësim sigurie, që do të thotë se janë veçanërisht të prekshëm. Megjithatë, Apple ofron një skemë zëvendësimi që do t’ju japë para për një pajisje të re nëse i jepni të vjetrën. Pajisja e vjetër do të riciklohet dhe mund ta kërkoni si kredi në dyqan ose si zbritje për një blerje të re. Pavarësisht nëse keni një iPhone të vjetër ose një model të ri, është e rëndësishme të ndërmerrni hapa për të mbrojtur sigurinë e të dhënave dhe pajisjeve tuaja dhe të siguroheni që të mos bëheni objektiv i kriminelëve kibernetikë.