Lifestyle

Çdo gjë në trupin tonë ndikohet nga gjinia, ky artikull ju tregon më shumë!

Çdo gjë në trupin tonë ndikohet nga gjinia, nga qelizat e deri te organet tona. Kjo jo vetëm sepse burrat dhe gratë kanë hormone të ndryshme, por edhe sepse qelizat në trupin tonë interpretojnë ADN-në në mënyrë të veçantë. “Bright Side” ofron një listë të gjërave që ndryshojnë në trupin e burrave dhe grave.

1. Kujtesa është e lidhur me gjininë.

Kujtesa e grave tejkalon atë të burrave që nga fëmijëria. Pas pubertetit, ky ndryshim bëhet më i dukshëm dhe vazhdon deri në moshën madhore. Gratë zakonisht i kryejnë detyrat e kujtesës verbale më mirë dhe më shpejt se burrat duke shfaqur më shumë emocione kur tregojnë diçka që ka ndodhur dhe një nivel më të lartë detajesh kur bëhet fjalë për ngjarjet e ardhshme.

2. Ndjenja e nuhatjes është më e fortë për femrat.

Një studim tregoi se gratë kanë 50% më shumë neurone në “qendrat e nuhatjes” së tyre, e cila është zona e trurit që interpreton erën, sesa burrat. Kjo është e dukshme edhe për një foshnjë të porsalindur. Në të kaluarën, kjo ndjenjë më e madhe e nuhatjes i ndihmonte gratë të zgjidhnin partnerët e tyre kur kërkonin të riprodhoheshin. Gratë gjithashtu kanë më shumë gjasa të sëmuren kur nuhasin bojë ose parfum të fortë.

3. Madhësia e zemrës së tyre është e ndryshme.

Të gjithë e dimë se meshkujt janë fizikisht më të mëdhenj se femrat, por kjo përfshin edhe zemrën e tyre. Burrat kanë një zemër më të madhe dhe për këtë arsye zemrat e tyre rrahin më ngadalë. Rrahjet mesatare të zemrës për një burrë janë midis 70 dhe 72 rrahje në minutë, ndërsa rrahjet e zemrës së një gruaje janë nga 78 deri në 82 rrahje në minutë.

4. Dallimet në aftësi.

Burrat mund të kryejnë disa detyra më mirë se gratë dhe anasjelltas. Megjithatë, kjo nuk është për shkak se ata janë më inteligjentë, por ka të bëjë më shumë me përdorimin e hemisferave të ndryshme të trurit. Përshembull, burrat kryejnë detyra që kërkojnë koordinim sy-dorë më mirë se gratë, ndërsa gratë janë më të mira në analizimin, arsyetimin dhe kryerjen e shumë detyrave, kanë vëmendje më të mirë dhe performancë sociale.

5. Të jesh shijues lidhet me gjininë.

Gratë në përgjithësi kanë më shumë sytha shije sesa meshkujt, që do të thotë se ato mund të shijojnë të gjitha llojet e shijeve të ndryshme duke përfshirë thartirën më mirë se meshkujt (veçanërisht gjatë shtatzënisë). Kjo nuk është e gjitha, gratë që janë pjellore gjithashtu kanë një shije më të fuqishme se gratë më të reja ose më të vjetra.

6. Grumbullimi i yndyrës në trup ndodh më shpejt tek femrat.

Për shkak se meshkujt kanë më shumë testosterone, ata kanë më shumë gjasa të humbin peshë më shpejt. Gratë kanë rreth 6-11% më shumë yndyrë trupore dhe arsyeja pas kësaj është për shkak të përshtatjes (shtatzënësisë). Edhe nëse jeni femër dhe hani më pak kalori gjatë ditës, mund të keni akoma më shumë yndyrë trupore se një mashkull.

7. Kavitetet lidhen me gjininë.

Gratë përjetojnë dalje të dhëmbëve më herët se meshkujt, duke i bërë ato më të prirura ndaj kaviteteve. Kjo rezulton në më shumë kohë që dhëmbët e tyre të ekspozohen ndaj prishjes. Kjo ka qenë e lidhur shumë me paraardhësit tanë kur ata u bënë fermerë. Gratë shpesh përgatitnin vakte dhe natyrisht, ushqeheshin me ushqim gjatë përgatitjes së tyre. Gjithashtu, gjatë shtatzënisë, gratë bëhen më të uritura, gjë që çon në më shumë pështymë, duke rezultuar në kalbjen e dhëmbëve të tyre.

8. Dëgjimi ka të bëjë shumë me gjenetikën.

Hulumtimet tregojnë se meshkujt kanë 5 herë e gjysmë më shumë gjasa të humbasin dëgjimin sesa femrat, por kjo nuk është shumë e dukshme tek foshnjat e porsalindura. Studiuesit sugjerojnë se ky fakt është për shkak të stilit të jetesës së meshkujve, si të qenit më të ekspozuar ndaj zhurmës dhe rreziqeve për sëmundje kardiovaskulare.

9. Njerëzit me duar më të vogla kanë një sens më të ndjeshëm të prekjes.

Meqenëse duart e grave janë më të vogla se ato të burrave, ato kanë një sens më të rafinuar të prekjes. Arsyeja pas kësaj ka të bëjë me receptorët shqisor të cilët janë më afër njëri-tjetrit kur dora është më e vogël. Kjo është arsyeja pse ato kanë më shumë gjasa të zbulojnë një sërë stimujsh të jashtëm.

10. Procesi i shërimit është i ndryshëm për burrat dhe gratë.

Kur bëhet fjalë për plagët e lëkurës, plagët e meshkujve shërohen më ngadalë se ato të femrave për shkak të rritjes së testosteronit në trupin e tyre, veçanërisht meshkujve të moshuar. Burrat e moshuar gjithashtu shërohen më ngadalë se gratë e moshuara. Ndërsa gratë kanë simptoma më serioze pas një tronditjeje, përshembull, burrave u duhet më shumë kohë për t’u shëruar prej tyre.