Auto & Moto Health & Beauty

Efektet e zhurmës së trafikut në shëndetin tonë, studim!

Studimet e mëparshme kanë treguar një lidhje midis trafikut rrugor të zhurmshëm dhe rritjes së rrezikut të presionit të lartë të gjakut, por ishte e paqartë nëse zhurma apo ndotja e ajrit luanin një rol më të madh. Hulumtimet e reja tregojnë se ekspozimi ndaj zhurmës së trafikut rrugor mund të rrisë rrezikun e presionit të lartë të gjakut.

Për hulumtimin, shkencëtarët përdorën të dhëna nga baza e të dhënave biomjekësore britanike Biobank UK. Ata analizuan të dhënat për më shumë se 240,000 njerëz të moshës 40-69 vjeç pa hipertension. Ata vlerësuan zhurmën e trafikut rrugor bazuar në adresën e banimit dhe një mjet modelimi europian, Metoda e Përbashkët e Vlerësimit të Zhurmës. Duke përdorur një mesatare prej 8.1 vitesh të të dhënave të ndjekjes, ata vunë re se sa njerëz vuanin nga hipertensioni.

Jo vetëm që zbuluan se njerëzit që jetonin pranë zhurmës së trafikut rrugor kishin më shumë gjasa të zhvillonin presion të lartë të gjakut, por ata zbuluan gjithashtu se rreziku rritej me nivelin e zhurmës. Këto lidhje u mbajtën edhe kur studiuesit përfshinin ekspozimin ndaj grimcave të imëta dhe dioksidit të azotit.

Njerëzit që kishin ekspozim të lartë si ndaj zhurmës së trafikut ashtu edhe ndaj ndotjes së ajrit kishin rrezikun më të lartë të hipertensionit, gjë që tregon se edhe ndotja e ajrit luan një rol. Ndërkaq, gratë shtatzëna duhet të paralajmërohen të jenë tepër të kujdesshme në rrugë, pasi studimet e reja sugjerojnë se edhe gungat e vogla rrisin rrezikun e komplikimeve serioze të lindjes. Aksidentet e vogla automobilistike mund të çojnë në zhvendosjen e placentës, kontraktime të zgjatura dhe nevojën për lindje të detyruar, zbuluan studiuesit.