Health & Beauty

Nëse jeni në pritje të ëmbël dhe drejtoni makinën, njihuni me faktorët që paraqesin rrezik!

Gratë shtatzëna duhet të paralajmërohen të jenë tepër të kujdesshme në rrugë, pasi studimet e reja sugjerojnë se edhe gungat e vogla rrisin rrezikun e komplikimeve serioze të lindjes. Aksidentet e vogla automobilistike mund të çojnë në zhvendosjen e placentës, kontraktime të zgjatura dhe nevojën për lindje të detyruar, zbuluan studiuesit.

Hulumtimet e mëparshme, kanë treguar se aksidentet e rënda me makinë rrezikojnë probleme të lindjes, si paraliza cerebrale, por deri më tani nuk dihej nëse shuntet relativisht të vogla ishin gjithashtu të dëmshme. Për të zbuluar, studiuesit tajvanezë kryqëzuan të dhënat e lindjes dhe pretendimet e sigurimit mjekësor të grave që ishin përfshirë në aksidente të fshehta rrugore dhe e krahasuan këtë me gratë që nuk ishin përfshirë në aksidente automobilistike.

Studimi, i publikuar në BMJ Injury Prevention, zbuloi se edhe ato gra shtatzëna që ishin të përfshira në përplasje të vogla në rrugë kishin 70 për qind më shumë gjasa të përjetonin shkëputje të placentës. Kjo ndodh kur placenta shkëputet nga muri i mitrës, pjesërisht ose tërësisht. Kjo mund të shkaktojë gjakderdhje tek nëna dhe mund të ndërhyjë në furnizimin e foshnjës me oksigjen dhe lëndë ushqyese.

I njëjti grup kishte gjithashtu 54 për qind më shumë gjasa të kërkonte lindje të detyruar dhe 34 për qind më shumë gjasa të përjetonte kontraktime të zgjatura. Gratë shtatzëna që përjetuan aksidente të vogla gjatë hipjes në skuter gjithashtu kishin rrezik dukshëm më të lartë të komplikimeve të lindjes dhe ishin 83 për qind më të rrezikuara nga shkëputja e placentës sesa ato në makina.

Autori kryesor, Dr Chung-Yi Li i Universitetit Kombëtar Cheng Kung, Tainan, Taivan, tha:

Këto gjetje përforcojnë faktin që punonjësit e kujdesit shëndetësor duhet të jenë të vetëdijshëm për këto efekte dhe të marrin parasysh sigurimin e grave shtatzëna me materiale edukative rreth sigurisë së trafikut rrugor dhe zgjedhjes së automjet gjatë udhëtimit gjatë shtatzënisë.

Ajo shtoi:

Duke pasur parasysh shoqatat e vëzhguara, nevojitet një kuptim më i mirë në hulumtimet e ardhshme të rrethanave pas aksidenteve gjatë shtatzënisë, në mënyrë që të zhvillohet një menaxhim efektiv.

Studimi i ri tregoi se gratë që ishin lënduar më rëndë në aksidente ishin në rrezik shumë më të madh të komplikimeve të lindjes. Ata që u shtruan në spital brenda tre ditëve pas një aksidenti automobilistik kishin gati gjashtë herë më shumë gjasa të përjetonin shkëputje të placentës. Këto gra ishin gjithashtu në rrezik në rritje të konsiderueshme të gjakderdhjes së rëndë para lindjes, që kërkonin një lindje me prerje cezariane dhe lindjen e foshnjave nën peshë.