Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Efektet fantastike në shëndetin tuaj nëse filloni të pini kafe pa kafeinë!

Kafeja pa kafeinë ndryshon nga kafeja e zakonshme vetëm në sasinë e kafeinës që përmban dhe në asnjë lëndë tjetër ushqyese. Kështu, vlera ushqyese është pothuajse e njëjtë me atë normalen. Kjo do të thotë se ruan të gjitha aromat dhe shijen e saj. Kafeina hiqet përmes një procesi të quajtur dekafeinim dhe mund të ndodhë në mënyra të ndryshme. Mënyra natyrale është ajo gjatë së cilës kokrrat e kafesë jeshile treten në ujë, para se të piqen. Kështu, rreth 97% e kafeinës hiqet dhe si rezultat, filxhani i fundit pa kafeinë përmban deri në 7 mg kafeinë!

Kafja pa kafeinë përmban sasi të ngjashme të antioksidantëve si kafeja e zakonshme. Këto përfshijnë kryesisht acidin klorogjenik dhe polifenole të tjera. Pakafeina mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2. Gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes së parakohshme. Kafeja pa kafeinë shkakton dukshëm më pak refluks acidi sesa kafeja e zakonshme. Pirja e më shumë se dy filxhanëve në ditë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë.

Të tjera përfitimi të saj janë:

1.Përmirësimi i humorit, koha e reagimit, memoria dhe funksioni mendor.

2.Rritja e ritmit të metabolizmit dhe djegia e yndyrës.

3.Performanca e përmirësuar atletike.

4.Ulja e rrezikut të depresionit të lehtë.

5.Rrezik shumë më i ulët i cirrozës së mëlçisë, ose dëmtimit të mëlçisë në fazën përfundimtare.

Kur konsumimi i kafes konsiderohet shumë? Mund të habiteni, por në fakt rekomandohet që njerëzit të mos pinë më shumë se 28 filxhanë kafe në javë, që është afërsisht katër filxhanë kafe në ditë. Megjithatë, konsumimi i më shumë se kaq mund të ketë efekte negative në shëndet veçanërisht në jetëgjatësi. Njihuni në këtë link me shenjat që po e teproni me kafen.

Për shumë njerëz, kafeja nuk është thjesht një zakon i preferuar i mëngjesit por është gjithashtu një arsye për vizita më të shpeshta në tualet. Nëse keni menduar se nuk po u ndodh të tjerëve dhe keni turp ta pranoni, është koha të mësoni se nuk jeni vetëm. Edhe pse në fakt nuk na zgjon, por na jep takikardi me përgjumje të njëkohshme, është një nga pijet më të njohura.