Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Kafeja, arsyeja për “vizita” më të shpeshta në tualet! Shkencëtarët shpjegojnë përse ndodh…

Për shumë njerëz, kafeja nuk është thjesht një zakon i preferuar i mëngjesit por është gjithashtu një arsye për vizita më të shpeshta në tualet. Nëse keni menduar se nuk po u ndodh të tjerëve dhe keni turp ta pranoni, është koha të mësoni se nuk jeni vetëm. Edhe pse në fakt nuk na zgjon, por na jep takikardi me përgjumje të njëkohshme, është një nga pijet më të njohura. E megjithatë, nuk janë bërë mjaft kërkime mbi shkaqet pas të cilave kjo ndikon në lëvizjet tona të zorrëve. Kjo nuk është e rastësishme gjithsesi.

Duke folur për CNN, Kyle Staller, një gastroenterolog në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts, shpjegoi se:

Ndoshta është e qartë, ne nuk kemi nevojë të bëjmë kaq shumë kërkime për të arritur në përfundimin se kafeja shkakton lëvizje më të shpeshta të zorrëve, pasi kjo vërehet në jetën e përditshme të kaq shumë njerëzve.

Sipas Staller, i cili është gjithashtu asistent profesor në Shkollën Mjekësore të Harvardit, studimet kanë treguar se kafeja është më efektive se uji i nxehtë në zorrët tona. Shumë e kanë përshkruar atë si një faktor të plotë të tretjes normale” Më poshtë, do të shohim shpjegimet e dhëna nga shkencëtarët.

Kafeja shkakton kontraktime në zorrën e trashë. Zorra e trashë kontraktohet në tre mënyra, të cilat së bashku çojnë në jashtëqitje. Sinkronizimi dhe shpeshtësia e kontraktimeve ndikohen nga faktorë muskulorë, nervorë dhe kimikë. Kafeja mund të shkaktojë këto lëvizje brenda pak minutash, konfirmoi një studim i vitit 1998. Pjesëmarrësit pinin kafe të nxehtë, ujë pa kafeinë dhe drekë në mënyrë të rastësishme.

Në 60% të tyre, u vu re se kafeja e zakonshme aktivizonte lëvizshmërinë e zorrëve në mënyrë më efektive, ndërsa ishte 23% më aktive se pa kafeinë. Një filxhan kafe e plotë është mënyra më e mirë për të nisur ditën tuaj të lumtur nëse do të shkoni në punë ose do të shijoni qetësinë e shtëpisë tuaj. Por a e keni menduar ndonjëherë se dashuria për kafenë do të “tradhtonte” disa elementë mjaft interesantë të karakterit tuaj? Hulumtimi i psikologut klinik Dr.Ramani Durvasula, tregon se si kafeja jonë e preferuar lidhet drejtpërdrejt me personalitetin tonë.