Bota Health & Beauty Lifestyle

Gjysmë miliard njerëz mund të sëmuren nga mungesa e aktivitetit fizik, OBSH paralajmëron!

OBSH ka paralajmëruar se gati 500 milionë njerëz mund të sëmuren brenda dhjetë viteve nga mungesa e aktivitetit fizik. Situata në Gjermani është veçanërisht dramatike. Sëmundjet e zemrës, obeziteti, diabeti, depresioni, demenca, gati 500 milionë njerëz në mbarë botën pritet të preken nga këto dhe sëmundje të tjera në vitet 2020-2030. Rekomandohen të paktën dy orë e gjysmë stërvitje në javë. Sipas rekomandimeve të OBSH-së, të rriturit duhet të angazhohen në të paktën 150 minuta aktivitet fizik, ose dy orë e gjysmë në javë.

Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht stërvitje intensive, edhe ecja me biçikletë ose ecja me shpejtësi ndihmon për të qenë në formë më të mirë dhe për të parandaluar sëmundjet. OBSH ka llogaritur se vendet e varfra nuk kanë aktivitet fizik të mjaftueshëm ndërsa në vendet me të ardhura të larta shifra është dy herë më e lartë. Gjermania ka performancë të dobët. Rezultatet e Gjermanisë janë të dobëta shumë mbi mesataren. 44% e grave dhe 40% e burrave mbi moshën 18 vjeç duhet të jenë më aktivë, sipas OBSH-së.

Situata është veçanërisht shqetësuese tek të rinjtë në Gjermani. 88% e vajzave dhe 80% e djemve nuk bëjnë mjaftueshëm aktivitete fizike. Pandemia e koronavirusit e përshpejtoi më tej tendencën drejt dembelizmit në aktivitetin fizik, analizon OBSH, e cila u kërkon vendeve anëtare të bëjnë më shumë për të përmirësuar shëndetin e tyre.

Po të mos ndryshojë asgjë, mjekimi i njerëzve në mbarë botën, që janë sëmurë vetëm nga mungesa e aktivitetit fizik, do të kushtojë rreth 300 miliardë dollarë deri në vitin 2030. Një ekspert i OBSH-së tha në Gjenevë se këto para mund të përdoren për të trajnuar 100 milionë mjekë. Ndërkaq, obeziteti duhet të klasifikohet si një çrregullim i zhvillimit të trurit, thonë mjekët.

Kjo do ta vendoste atë në të njëjtën klasë si autizmi, çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes dhe Asperger-it. Ata e kanë bërë rekomandimin pasi një studim tregoi se obeziteti ishte shkaktuar pjesërisht nga ndryshimet në tru gjatë fëmijërisë. Obeziteti aktualisht konsiderohet si një sëmundje e sjelljes, një model i zgjedhjeve shkatërruese që bëjnë njerëzit që dëmtojnë shëndetin e tyre.