Bota

Hëna e plotë e muajit maj lind sonte pas një eklipsi hënor! Zbuloni emrin e saj…

Hëna e plotë e majit lind sonte më 5 maj, duke u ofruar vëzhguesve të qiellit mundësinë për të përjetuar “Hënën e Luleve” të quajtur me ngjyra të vitit 2023. Gjatë hënës së plotë, fytyra hënore do të ndriçohet plotësisht nga dielli me Hënën e Luleve të dukshme për pjesën më të madhe të natës në të gjithë globin nga perëndimi i diellit. Nga qyteti i Nju Jorkut, Hëna e Luleve do të lindë rreth orës 18:59 dhe do të vendoset rreth orës 5:39 të mëngjesit. Në momentin e saktë të hënës së plotë rreth orës 1:36 të mëngjesit kur është 180 gradë nga vija që gjurmon dielli në qiell, Hëna e Luleve do të jetë në konstelacionin e Peshores, sipas “In the Sky”.

E Premtja do të jetë një ditë interesante për vëzhguesit e hënës, pasi shënon gjithashtu një eklips hënor gjysmë-numbral, megjithëse sipas “In the Sky” kjo nuk do të jetë e dukshme nga qyteti i Nju Jorkut pasi hëna do të jetë nën horizont për të gjithë kohën që hëna është në hija e Tokës. Eklipset penumbrale ndodhin kur Toka kalon midis hënës dhe diellit me tre objektet qiellore të rreshtuara me planetin tonë në mes. Si rezultat, hija e planetit tonë bie mbi faqen hënore, duke e errësuar atë nga drita e diellit.

Gjatë një eklipsi gjysëmnumbral, hëna lëviz vetëm në penumbra, rajoni më i lehtë i jashtëm i hijes së Tokës, që do të thotë se planeti ynë duket se errëson një pjesë të diskut të diellit, por jo të gjithë. Kështu, hëna merr pak dritë, por errësohet pak. Efekti që rezulton mund të jetë aq delikat saqë mezi është i dukshëm, ndonjëherë i dukshëm vetëm për njerëzit me shikim shumë të mirë ose në fotografi të kontrolluara me kujdes.

Hëna e Luleve, për fat të mirë, do të jetë më e dukshme dhe më e dukshme përtej rajoneve të Tokës që do të përjetojnë eklipsin penumbral. Hënat e plota mujore marrin të gjitha emërtime specifike, shumë prej të cilave vijnë nga burime vendase amerikane. itulli i hënës së plotë të majit, Hëna e Luleve lidhet me lulet që dalin në Amerikën e Veriut gjatë muajit maj.