Tech

Imazhi i ri nga teleskopi hapësinor James Webb i NASA-s zbulon detaje të jashtëzakonshme të galaktikës Cartwheel!

Teleskopi Hapësinor James Webb ka kapur një imazh të ri të galaktikës Cartwheel – së bashku me dy galaktika më të vogla shoqëruese – e cila u krijua si rezultat i një përplasjeje ndërgalaktike. Observatori orbital u lançua dhjetorin e kaluar dhe së fundi lëshoi një grup të plotë vëzhgimesh të reja, duke përfshirë atë që thuhet të jetë fotografia “më e thellë” dhe më e detajuar e kozmosit deri më sot.

Vëzhgimi më i ri i Galaxy Cartwheel u ofron shkencëtarëve në NASA të dhëna se si u formua në të vërtetë pamja e çuditshme. Studiuesit besojnë se duket pak si një rrotë karroce sepse është formuar nga “një ngjarje intensive – një përplasje me shpejtësi të lartë midis një galaktike të madhe spirale dhe një galaktike më të vogël që nuk shihet në këtë imazh”. Ata shtojnë:

Përplasjet me përmasa galaktike shkaktojnë një kaskadë ngjarjesh të ndryshme, më të vogla midis galaktikave të përfshira: Cartwheel nuk bën përjashtim.

Forma e saj e pazakontë përmban dy unaza të dukshme, një të brendshme të ndritshme dhe një unazë shumëngjyrëshe në pjesën e jashtme të saj.

Këto unaza po zgjerohen nga qendra e përplasjes galaktike “si valëzime në një pellg pasi një gur hidhet në të”. Janë këto tipare dalluese që i kanë shtyrë astronomët të përcaktojnë galaktikën Cartwheel si një galaktikë unazore, një nga strukturat më të rralla galaktike që shohim nga Toka.

Bërthama e ndritshme e galaktikës – qendra e rrotës – “përmban një sasi të madhe pluhuri të nxehtë me zonat më të ndritshme që janë shtëpia e grupimeve të reja gjigante të yjeve” sipas NASA-s.

Nga ana tjetër, unaza e jashtme, e cila është zgjeruar për rreth 440 milionë vjet, dominohet nga formimi i yjeve dhe supernova. Ndërsa kjo unazë zgjerohet, ajo çan gazin përreth dhe shkakton formimin e yjeve.