Health & Beauty Lifestyle

Jo më 10 mijë hapa, ja sa duhet të ecni në ditë për të qenë të shëndetshëm!

Prej kohësh besohet se 10.000 hapa në ditë është “numri magjik” i nevojshëm për të qëndruar të shëndetshëm dhe në formë, por hulumtimet e reja tregojnë se mjafton shumë më pak. Një analizë e më shumë se 226.000 njerëzve në mbarë botën, zbuloi se 4.000 hapa në ditë janë të mjaftueshëm për të reduktuar rrezikun e vdekjes së hershme. Pak më shumë se 2.300 hapa do të jenë të dobishëm për zemrën dhe enët e gjakut dhe sa më shumë hapa të bëni, aq më të mëdha janë efektet pozitive.

Çdo 1.000 hapa shtesë mbi 4.000 zvogëlon rrezikun e vdekjes së hershme me 15 % deri në 20.000 hapa. Një ekip nga Universiteti Mjekësor i Lodzit në Poloni dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit John Hopkins në SHBA, zbuloi se nga ecja përfitojnë të gjitha gjinitë dhe të gjitha grupmoshat, pavarësisht se ku jetojnë, megjithatë, ecja është më efektive për ata nën moshën 60 vjeçare. Profesori Maciej Banach nga Polonia tha se megjithëse numri i barnave të avancuara për trajtim po rritet, ato nuk janë e vetmja përgjigje.

Besoj se duhet të theksojmë gjithmonë se ndryshimet në stilin e jetës, duke përfshirë dietën dhe stërvitjen, që janë heronjtë kryesorë të analizës sonë, mund të jenë po aq ose edhe më efektive në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe zgjatjen e jetës.

Ecja ul presionin e gjakut, forcon muskujt që mbrojnë kockat dhe rrit nivelin e energjisë dhe gjithashtu ndihmon në ruajtjen e peshës trupore me një dietë të shëndetshme. Gjithashtu, ka një efekt pozitiv në shëndetin mendor. Për ata që punojnë në zyra, këshillohet të ngrihen dhe të ecin pak minuta pas çdo ore. Ecja është ushtrimi më i mirë për gratë shtatzëna. Ekspertët rekomandojnë të ecni për 30 minuta çdo ditë.