Botë e Çuditshme Lifestyle Travel

Ju zbulojmë më shumë për vendin ku nuk ka rënë shi për shumë dekada!

Rrethuar nga Oqeani Paqësor në perëndim, në veri me Bolivinë dhe Argjentinën në lindje, shkretëtira Atacama është një nga vendet me të veçanta të Kilit. Aty nuk ka rënë shi për 400 vite. Shkretëtira Atacama është një nga vendet me më pak reshje në botë dhe njihet si vendu ku NASA kryen eksperimentet e saj në eksplorimin e hapësirës.

Për 400 vite rrjesht asnjë pike shiu nuk ra në këtë zonë deri në vitin 1971. Shkretëtira Atacama është regjistruar si vendi më i thatë në tokë dhe gjithashtu është vendi më i nxehtë në botë. Kultura më e vjetër në botë u përket Chinchorros që jetonin në rajon. Kjo shkretëtirë ka rezerva të pasura argjendi si dhe është vendi i depozitave shumë të pasura të arit dhe bakrit.

Atacama ka gjithashtu një rëndësi të madhe për ekonominë e Kilit. Ekziston një observator i madh hapësinor në shkretëtirën Atacama, e cila gjithashtu ka një vend të rëndësishëm në kërkimin shkencor. Atacama, gjeografia e të cilit krahasohet me Marsin, është gjithashtu një qendër e rëndësishme kërkimore shkencore për shkak të tokës që zotëron. NASA, e cila kryen kërkime dhe teste në rajon, përdor Atacama si një qendër përpara udhëtimit në hapësirë.