Art & Kulturë Celebrities Gossip

Kryqi i kurorëzimit të mbretit Charles do të përmbajë relike që besohet të jetë nga kryqëzimi i Krishtit!

Një kryq argjendi i bukur dhe simbolik që përmban një pjesë të të ashtuquajturit Kryqi i Vërtetë do të udhëheqë procesionin e kurorëzimit të mbretit Charles III në Londër muajin e ardhshëm. Relikti fetar, që disa besojnë se ishte një fragment i kryqit mbi të cilin u kryqëzua Krishti, iu dha Mbretit nga Papa Françesku për të shënuar kurorëzimin e tij. Monarku porositi përfshirjen e fragmentit në Kryqin e sapokrijuar të Uellsit, të cilin ia paraqiti Kishës në Uells si dhuratë për të shënuar njëqindvjetorin e saj, njoftoi Kisha të mërkurën.

Ne jemi të nderuar që Madhëria e Tij ka zgjedhur të shënojë njëqindvjetorin tonë me një kryq që është sa i bukur dhe simbolik. Dizajni i tij flet për besimin tonë të krishterë, trashëgiminë tonë, burimet tona dhe përkushtimin tonë ndaj qëndrueshmërisë. Ne jemi gjithashtu të kënaqur që përdorimi i tij i parë do të jetë për të udhëhequr Madhëritë e Tyre në Westminster Abbey në Shërbimin e Kurorëzimit.

Kryqi do të merret zyrtarisht nga Kisha në Uells në një shërbim pas kurorëzimit dhe do të ndahet midis kishave anglikane dhe katolike të vendit, thuhet në deklaratë.
Duke përfaqësuar Kishën Katolike Romake, Mark O’Toole, kryepeshkopi i Kardifit dhe peshkopi i Menevisë, tha se kisha e tij e pranoi kryqin me një ndjenjë gëzimi të thellë, duke shtuar se ai është një shenjë e rrënjëve të thella të krishtera të kombit. 

Kryqi i Uellsit u projektua nga argjendari mjeshtër Michael Lloyd dhe u bë me materiale Uellsiane: argjend i ricikluar nga Royal Mint në Llantrisant; Pllakë e Uellsit për stendë dhe dru të papritur të Uellsit për boshtin. Charles gjithashtu mori pjesë në krijimin e tij, duke goditur vetë shenjën në kryqin e argjendtë. Tim Knox, drejtor i Koleksionit Mbretëror, koleksioni privat i artit të monarkisë britanike, e përshkroi kryqin si:

Të frymëzuar nga arti dhe dizajni mesjetar i Uellsit, duke kombinuar referencën historike me zanatin bashkëkohor. Pjesa e pasme e kryqit është e stolisur me fjalë nga predikimi i fundit i St. Davidi, shenjt mbrojtës i Uellsit, në uellsisht: “Byddwch lawen. Cadwch y ffydd. Gwnewch y pethau bychain”, përkthyer në: “Ji i gëzuar. Ruaje besimin. Bëj gjërat e vogla”.