Lifestyle

Kuptimi i fshehur pas fjalës së parë që thotë foshnja juaj!

Shumë prindër e presin me ankth momentin kur fëmija e tyre do të thotë fjalinë e parë. Amanda Jenner, autore dhe eksperte për fëmijë me mbi 20 vjet përvojë flet më tepër mbi këtë temë. Duke folur ekskluzivisht për “Fabulous” Amanda tha:

‘Mama’ dhe ‘Baba’ janë fjalët e para më të zakonshme, e radhës në listë është në fakt ‘bye bye’.

Amanda shpjegon se fjala e parë e foshnjës suaj është një reflektim i rrethanave të tyre. Ajo shton se:

Kjo është për shkak se foshnja merr dhe përgjigjet ndaj asaj që dëgjon rreth tyre. Shumë prindër inkurajojnë fjalë si mama dhe baba, kjo është arsyeja pse ato janë më të zakonshmet. Por nëse fëmija juaj dëgjon shpesh emrin e kafshës suaj, ka të ngjarë që ai ta përsërisë atë shumë herët në zhvillimin e tij.

Në thelb fjalët e para të fëmijës suaj janë një pasqyrim i juaji dhe i shtëpisë tuaj. Shumë prindër ngatërrohen kur dëgjojnë fjalën e parë të fëmijëve të tyre. Amanda shpjegon se:

Prindërit shpesh mendojnë se fjalët e para të foshnjës së tyre janë ‘ahh’ ose ‘ooohh’, por nuk është kështu. Foshnjat në fakt i njohin vetë fjalët rreth katër deri në pesë muajsh, ndonjëherë edhe e dinë emrin e tyre. 

Procesi i zhvillimit të përsëritjes së asaj që dëgjojnë fillon disa muaj më pas. Pra, ka të ngjarë që fëmija juaj të fillojë të praktikojë tingujt fonetikë, përpara se të ketë sukses në shqiptimin e fjalëve të para. Amanda thotë se fjala e parë e foshnjës suaj ka të ngjarë të dëgjohet rreth 10-12 muajsh.