Aktualitet Travel

Lonely Planet: Shqipëria për t’u vizituar vitin e ardhshëm!

Shqipëria, ndër destinacionet për t’u vizituar në vitin 2023. Ky është sugjerimi i Lonely Planet, një prej mediave më të rëndësishme në nivel botëror në turizëm. Këtë e bën në një artikull ku vë në dukje se prej kohësh, Shqipëria ka qenë enigma e Europës Mesdhetare. “Një çerek shekulli pasi hoqën prangat e komunizmit, peizazhet mahnitëse malore të Shqipërisë, kështjellat e shkatërruara, kryeqyteti i zhurmshëm dhe plazhet e ëndërruara që rivalizojnë çdo vend në Mesdhe, vazhdojnë të magjepsin”, – shkruan ndër të tjera Lonley Planet.

E mbyllur për të huajt për pjesën më të madhe të shekullit të XX, Shqipëria ka qenë prej kohësh enigma e Europës Mesdhetare. Deri kohët e fundit, malet e saj të rrëmujshme, qytetet e kështjellave dhe plazhet ishin thjesht një thashethem në shumicën e hartave të udhëtimit.

Po ashtu, Lonely Planet fton turistët të nxitojnë për të vizituar vendin tonë, duke nënvizuar në artikull se “rrjedha ende e vogël e turistëve, kërcënon të bëhet një përmbytje”.

Por, me fundin e një tendosjeje veçanërisht brutale të komunizmit në vitin 1991, Shqipëria hapi paraprakisht portat e saj. Turistët e parë kureshtarë që erdhën zbuluan një tokë ku kodet e lashta të sjelljes ende mbanin ndikim dhe ku era fishkëllinte nëpër mbetjet e copëtuara të vendeve gjysmë të harruara greke dhe romake. Një çerek shekulli pasi hoqën prangat e komunizmit, peizazhet mahnitëse malore të Shqipërisë, kështjellat e shkatërruara, kryeqyteti i zhurmshëm dhe plazhet e ëndërruara që rivalizojnë çdo vend në Mesdhe, vazhdojnë të magjepsin. Por nxitoni këtu, sepse teksa flitet për atë që fsheh Shqipëria, rrjedha ende e vogël e turistëve kërcënon të bëhet një përmbytje.