Celebrities Showbiz

Merr fund beteja e gjatë ligjore për pasurinë e Prince!

Beteja ligjore mbi pasurinë e artistit amerikan, Prince mori fund, gjashtë vite pas vdekjes së tij në moshën 57-vjeçare. Pasuria e yllit të muzikës, e cila arrinte deri në 156.4 milionë dollarë, u luftua gjatë nga një numër i trashëgimtarëve të mundshëm, sepse këngëtari i “Purple Rain” nuk la asnjë testament.

Pasuria e këngëtarit të ndjerë të popit Prince, përfshirë katalogun e këngëve të tij, është vlerësuar në 156.4 milionë dollarë. Administratori i pasurisë, Comerica Bank, ra dakord për shifrën me Shërbimin e të Ardhurave të Brendshme (IRS) dhe trashëgimtarët e pasurisë së Prince. Këngëtari vdiq në vitin 2016 pa lënë testament dhe pasuria e tij do t’i kalojë tre prej vëllezërve dhe motrave të tij si dhe kompanisë botuese Primary Wave, të cilët në gusht 2021 blenë të drejtat e katalogut të Prince nga tre trashëgimtarë të tjerë, dy prej tyre të vdekur.

Rishpërndarja e vlerës së pasurisë mund të fillojë muajin e ardhshëm. L. Londell McMillan, avokat i tre trashëgimtarëve, të cilët janë përballur me një proces të kushtueshëm ligjor për të rregulluar dhe shpërndarë vlerën e pasurisë, tha se:

Kanë kaluar gjashtë vite të gjata.

Procesi erdhi në krye në fillim të këtij muaji kur IRS, agjencia amerikane e taksave, pohoi se pasuria ishte me vlerë 163.2 milion dollarë, dyfishi i shifrës prej 82.3 milion dollarësh të paraqitur më parë nga Comerica. Vlerësimi më i lartë nënkuptonte se IRS do të kërkonte shumë më shumë taksa.

Comerica kishte paditur IRS në 2020, duke argumentuar se kishte gabime në vlerësimin e saj. Në vazhdën e zgjidhjes, Comerica argumentoi se do të kishte mbizotëruar nëse çështja do të shkonte në gjyq, por trashëgimtarët kishin shtyrë për një zgjidhje për ta çuar procesin në një përfundim më të shpejtë.

Primary Wave dhe trashëgimtarët e mbetur tani do të shpresojnë të grumbullojnë të ardhura të reja dhe të vazhdueshme nga pasuria. Katalogu brilant dhe i gjerë i këngëve të Prince përfshin funk, R&B, new wave dhe më gjerë, si dhe përmban kryevepra të pop-it si Purple Rain, When Doves Cry dhe 1999.

Mbajtësit e pasurive mund të fitojnë të ardhura nga transmetimi dhe honoraret nga shitjet, si dhe vendosjet e këngëve të Prince në film, TV dhe reklama. Kthimet potencialisht fitimprurëse nga katalogët e këngëve si ky kanë nxitur një valë blerjesh me vlerë të lartë nga label-at kryesore dhe kompanitë botuese si Primary Wave dhe Hipgnosis, duke përfshirë veprat e Bob Dylan, Neil Young, Fleetwood Mac dhe Paul Simon.