Health & Beauty Lifestyle

Mësoni pse është më mirë të mos i lani dhëmbët pas vaktit të mëngjesit!

Nuk ka dyshim se larja e dhëmbëve është një nga hapat më të rëndësishëm në rutinën tuaj të higjienës orale. Por ta bësh atë në kohën e gabuar, në disa raste, mund të sabotojë të gjitha përpjekjet tuaja për t’i mbajtur të bardha, të shëndetshme dhe të forta.

Është më mirë të lani dhëmbët menjëherë sa zgjoheni, sepse shumë ushqime mund të zbutin smaltin tuaj, duke bërë që ta dëmtoni padashje atë. Ne vendosëm të zbulojmë se çfarë mund të ndodhë nëse lani dhëmbët menjëherë pasi keni ngrënë mëngjes.

1. Mund të dëmtojë smaltin tuaj.

Larja e dhëmbëve pasi keni ngrënë ndihmon në luftimin e baktereve dhe mbron smaltin tuaj nga dëmtimi, por në disa raste, mund të funksionojë anasjelltas. Kur hani ose pini diçka acidike, si lëng portokalli, kjo mund të zbusë përkohësisht smaltin e dhëmbëve dhe larja menjëherë pas ngrënies mund të dobësojë smaltin.

Nëse ju pëlqen të pini një gotë lëng portokalli ose të shtoni një fetë limoni në ujë për mëngjes, është më mirë të mos i lani dhëmbët për rreth 30 minuta më pas për të shmangur dëmtimin e smaltit. Nëse nuk keni shumë kohë në mëngjes, ka më shumë kuptim të lani dhëmbët para mëngjesit.

2. Mund të ndikojë në ngjyrën e dhëmbëve tuaj.

Smalti mbron dhëmbët tuaj dhe megjithëse është indi më i vështirë në trupin e njeriut, larja menjëherë pasi keni ngrënë mund ta dëmtojë atë në disa raste. Kur smalti nuk është aq i fortë sa supozohet të jetë, ai mund të ndikojë në dhëmbët tuaj në shumë mënyra dhe t’i bëjë ata më të prekshëm ndaj njollave.

3. Mund t’i bëjë dhëmbët tuaj më të ndjeshëm.

Nëse keni ndjerë ndonjëherë një dhimbje të mprehtë të papritur kur konsumoni diçka të nxehtë ose të ftohtë, kjo mund të jetë një shenjë se dhëmbët tuaj janë tepër të ndjeshëm. Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të ndodhë për arsye të ndryshme dhe një prej tyre është smalti i dobët i dhëmbëve. Për shkak se larja e dhëmbëve menjëherë pas ngrënies së disa ushqimeve mund të rrisë ndjeshmërinë e dhëmbëve, është më mirë të parandaloni këtë efekt anësor të pakëndshëm dhe t’i lani përpara se të hani.

4. Larja para se të hani rrit prodhimin e pështymës.

Larja e dhëmbëve menjëherë pasi zgjoheni ju ndihmon të ndiheni më të freskët në mëngjes dhe gjithashtu ndikon në prodhimin e pështymës. Për shkak se pështyma juaj përmban agjentë antimikrobikë, ajo ndihmon në tretjen më të lehtë të ushqimit dhe në mënyrë natyrale vret bakteret e dëmshme që janë përgjegjëse për prishjen e dhëmbëve.