Bota

NATO ndalon përdorimin e aplikacionit TikTok në pajisjet e tyre!

NATO ka ndaluar zyrtarisht stafin që të shkarkojnë aplikacionin e mediave sociale TikTok në pajisjet e tyre të ofruara nga NATO, duke përmendur shqetësimet e sigurisë, sipas dy zyrtarëve.

Zyrtarët e NATO-s i dërguan një email stafit të premten në mëngjes duke njoftuar ndalimin, thanë ata. Shënimi e bëri zyrtar ndalimin, por TikTok nuk ishte vërtet i përdorshëm në pajisjet e lëshuara nga NATO më parë, për shkak të kufizimeve të brendshme të teknologjisë.

“Siguria kibernetike është një prioritet kryesor për NATO-n. NATO ka kërkesa të forta për përcaktimin e aplikacioneve për përdorim zyrtar të biznesit. TikTok nuk është i aksesueshëm në pajisjet e NATO-s”, tha një zyrtar i lartë i NATO-s për CNN.

NATO është organi më i fundit qeveritar që ndalon aplikacionin për shqetësimet se qeveria kineze mund të ketë akses në të dhënat e përdoruesve të TikTok përmes kompanisë së saj mëmë kineze, Bytedance. SHBA, Britania e Madhe, Norvegjia, Parlamenti Evropian dhe vende të tjera e kanë ndaluar tashmë aplikacionin nga pajisjet e lëshuara nga qeveria.

Shefi ekzekutiv i TikTok, Shou Chew, u theksoi ligjvënësve amerikanë në fillim të këtij muaji se kompania është plotësisht e pavarur nga Pekini dhe tha se ai “nuk ka parë asnjë provë që qeveria kineze ka akses në ato të dhëna: “Asnjëherë nuk na kanë kërkuar, nuk e kemi dhënë”.

Ai shtoi se TikTok po zhvendos të dhënat e tij në SHBA, për t’u ruajtur në tokën amerikane nga kompania amerikane Oracle.

“Pra, rreziku do të ishte i ngjashëm me çdo qeveri që shkon në një kompani amerikane, duke kërkuar të dhëna,” tha ai.