Bota Botë e Çuditshme

Ndodh për herë të parë, shkencëtarët kinezë klonojnë dhitë tibetiane!

Për herë të parë, shkencëtarët kinezë kanë klonuar dhitë tibetiane, të cilat, së bashku me kuajt dhe delet, janë bagëti të rëndësishme tregtare për banorët e Rrafshnaltës Tibetiane. Për të parandaluar humbjen e kafshëve të rëndësishme për ekonominë lokale, qeveria e provincës veriperëndimore kineze të Qinghai ka kryer një program kërkimor mbi aplikimin e teknologjisë së inxhinierisë embrionale në dhitë tibetiane që nga viti 2018.

Programi i klonimit pritet të ndihmojë në përzgjedhjen e individëve më të mirë të racës së dhive tibetiane, ruajtjen e popullsisë së tyre dhe rritjen e të ardhurave të fermerëve dhe barinjve vendas. Si pjesë e hulumtimit, ekspertët zgjodhën katër të rritur dhe përdorën qelizat e tyre për të krijuar klone. Si rezultat, ata morën dy dhi të shëndetshme të klonuara që peshonin rreth 3.5 kg secila.

Sipas shkencëtarëve, klonimi i suksesshëm i individëve më të fortë dhe më të përshtaturve për jetën është një përparim i madh në teknologjinë tibetian të mbarështimit të dhive dhe do të ndihmojë racën e tyre të rifitojë përshtatshmërinë dhe të shmangë degjenerimin. Ndërkaq, ju shuajmë një kuriozitet. Shkencëtarët thonë se dhitë mund të bëjnë dallimin midis një zëri të lumtur njerëzor dhe një zëri të zemëruar. Studiuesit mendojnë se kafshët mund të kenë zhvilluar një ndjeshmëri ndaj tonit të zërit tonë për shkak të historisë së tyre të gjatë të punës ekipore me njerëzit. Ekspertët thonë se kjo tregon se dhitë kanë inteligjencë emocionale dhe se ato janë gjithashtu në gjendje të përshtaten me praninë e njerëzve.