Botë e Çuditshme Tech

Një ‘mini-hënë’ rreth asteroidit Dinkinesh, zbulimi i fundit nga NASA!

NASA ka bërë së fundmi një tjetër zbulim emocionues. Në imazhet e dërguara nga misioni hapësinor Lucy nga asteroidi ynë shumë i largët Dinkinesh, i cili është 790 metra në diametër, një tjetër shkëmb hapësinor me diametër 220 metra mund të shihet duke vepruar si sateliti i tij. Zbulimi u bë gjatë fluturimit për në Dinkins. Lucy bëri foton e tyre kur ishte rreth 425 kilometra larg, që ishte qasja më e afërt që Dinkinesh kishte me hënën e saj.

NASA dërgoi satelitin së bashku me Dinkins si një provë për të vizituar asteroidët më të mëdhenj dhe më misterioz pranë Jupiterit. Anija kozmike, e nisur në vitin 2021, do të arrijë tek i pari nga këta të ashtuquajtur asteroidë Trojanë në vitin 2027 dhe do t’i eksplorojë ato për të paktën gjashtë vjet. Dinkinesh do të thotë “i mrekullueshëm” në amharisht, gjuha zyrtare e Etiopisë. “Dinkins vërtet e respektoi emrin e tij. Është i mrekullueshëm,”- tha Hal Levison, shkencëtari kryesor në Institutin e Kërkimeve Jugperëndimore.

Ju zbulojmë një kuriozitet. Shtëpia italiane e modës Prada dhe Axiom Space, do të bashkëpunojnë në dizajnimin e kostumeve të reja për astronautët e NASA-s për misionin lunar Artemis II që është planifikuar të ndodhë më 2025. Prada do të bashkëpunojë me ekipin e Axiom Space që nga fillimi i procesit të dizajnimit, nga filluar nga dizajni deri tek materialet nga të cilat do të prodhohen veshjet e astronautëve. Artemis do të jetë misioni i parë i zbritjes së njerëzve në Hënë që nga viti 1972 dhe hera e parë që një grua do të ulët në Hënë.