Health & Beauty

Pasojat që shkakton në tru moslarja e dhëmbëve, do t’ju bëjë t’i lani më shpesh ato!

Sipas hulumtimeve paraprake që do të prezantohen në Konferencën Ndërkombëtare të Strokeve të Shoqatës Amerikane të Strokeve 2023, kujdesi për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve mund të ketë përfitime përtej shëndetit oral, si rritja e funksionit të trurit. Takimi, i cili do të mbahet personalisht dhe elektronikisht në Dallas nga 8 deri më 10 shkurt 2023, është forumi kryesor në botë për studiuesit dhe mjekët e shëndetit të trurit dhe trurit.

Studimet kanë treguar se sëmundja e mishrave të dhëmbëve, mungesa e dhëmbëve dhe shenja të tjera të shëndetit të dobët oral, si dhe zakonet e këqija të larjes dhe mungesa e heqjes së pllakës, rrisin rrezikun e goditjes në tru. Sipas Shoqatës Amerikane të Strokeve, goditja në tru është shkaku numër 5 i vdekjeve dhe shkaku kryesor i paaftësisë në Shtetet e Bashkuara.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar gjithashtu se sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe shqetësimet e tjera të shëndetit oral janë të lidhura me faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe kushte të tjera si presioni i lartë i gjakut. Autori i studimit Cyprien Rivier, një student postdoktoral në neurologji në Shkollën e Mjekësisë Yale në New Haven, Connecticut tha:

Ajo që nuk ka qenë e qartë është nëse shëndeti i dobët oral ka ndikuar në shëndetin e trurit, që do të thotë statusi funksional i trurit të një personi, të cilin ne tani jemi në gjendje ta kuptojmë më mirë duke përdorur mjetet e neuroimazhimit si imazhet e rezonancës magnetike ose MRI. Studimi i shëndetit oral është veçanërisht i rëndësishëm sepse shëndeti i dobët oral ndodh shpesh dhe është një faktor rreziku lehtësisht i modifikueshëm të gjithë mund të përmirësojnë në mënyrë efektive shëndetin e tyre oral me kohë dhe investime minimale financiare.

Ashtu si zgjedhjet e një stili jetese të shëndetshme ndikojnë në rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, ato gjithashtu ndikojnë në shëndetin e trurit, i cili përfshin aftësinë e dikujt për të kujtuar gjërat, për të menduar qartë dhe për të funksionuar në jetë. Tre në pesë njerëz në SHBA do të zhvillojnë sëmundje të trurit gjatë jetës së tyre, sipas vlerësimeve të fundit nga Shoqata Amerikane e Stroke, një ndarje e Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Midis viteve 2014 dhe 2021, studiuesit në këtë studim analizuan lidhjen e mundshme midis shëndetit oral dhe shëndetit të trurit midis rreth 40,000 të rriturve (46 përqind burra, mosha mesatare 57 vjeç) pa histori goditjeje të regjistruar në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar. Pjesëmarrësit u ekzaminuan për 105 variante gjenetike të njohura se i predispozonin personat për të pasur kavitete, proteza dhe dhëmbë të humbur më vonë në jetë, dhe u vlerësua lidhja midis barrës së këtyre faktorëve të rrezikut gjenetik për shëndetin e dobët oral dhe shëndetin e trurit.

Shenjat e shëndetit të dobët të trurit u ekzaminuan nëpërmjet imazheve MRI të trurit të pjesëmarrësve: hiperintensiteti i lëndës së bardhë, të përcaktuar si dëmtim i akumuluar në lëndën e bardhë të trurit, që mund të dëmtojë kujtesën, ekuilibrin dhe lëvizshmërinë; dhe dëmtimi mikrostrukturor, që është shkalla në të cilën arkitektura e mirë e trurit ka ndryshuar në krahasim me imazhet për një skanim normal të trurit të një të rrituri të shëndetshëm të moshës së ngjashme.

Analiza zbuloi se njerëzit e prirur gjenetikisht ndaj kaviteteve, mungesës së dhëmbëve ose atyre që kishin nevojë për proteza, kishin një ngarkesë më të lartë të sëmundjes cerebrovaskulare të heshtur, siç përfaqësohet nga një rritje prej 24 për qind në numrin e hiperintensitetit të lëndës së bardhë të dukshme në imazhet MRI.

Ata me shëndet të përgjithshëm gjenetikisht të dobët oral kishin rritur dëmtimin e arkitekturës së mirë të trurit, siç përfaqësohet nga një ndryshim 43 për qind në rezultatet e dëmtimit mikrostrukturor të dukshëm në skanimet MRI. Rezultatet e dëmtimit mikrostrukturor janë përmbledhje të gjithë trurit të dëmit të pësuar nga arkitektura e shkëlqyer e çdo rajoni të trurit. River tha:

Shëndeti i dobët oral mund të shkaktojë rënie të shëndetit të trurit, kështu që ne duhet të jemi tepër të kujdesshëm me higjienën tonë orale sepse ajo ka implikime përtej gojës. Megjithatë, ky studim është paraprak dhe duhen mbledhur më shumë prova në mënyrë ideale përmes provave klinike  për të konfirmuar se përmirësimi i shëndetit oral në popullatë do të çojë në përfitime për shëndetin e trurit.