Food & Drink Health & Beauty

Përfitimet kryesore shëndetësore të avokados!

Popullariteti i avokados është për shkak të strukturës së saj të pasur, kremoze dhe aromës së butë. Avokado, ose Persea americana, është një frut që i përket familjes së lauraceae; një grup që përfshin edhe anëtarë të tillë si kanella dhe dafina. Ka dhjetëra lloje të avokados, që variojnë në madhësi, ngjyrë dhe strukturë. Të gjitha janë vendase në klimat tropikale dhe, kur korren, mishi zbutet në një strukturë me gjalpë që është bërë jashtëzakonisht e popullarizuar në çdo gjë, nga zhytja deri te ëmbëlsirat.

1. Avokadot janë të pasura me vlera ushqyese

Avokadot janë vlerësuar si një shembull i një ushqimi të pasur me lëndë ushqyese, ku gjysma e frutave llogaritet në pesë ditë. Avokadot janë një burim i shkëlqyer i yndyrave të pangopura dhe vitaminës E, dhe janë një burim i mirë i folatit. Ato gjithashtu furnizojnë më shumë fibra të tretshme se frutat e tjera dhe përmbajnë një numër mineralesh të dobishme duke përfshirë hekurin, bakrin dhe kaliumin.

2. Mund të mbështesë shëndetin e zemrës

Avokadot janë të pasura me yndyrë dhe 60 për qind e tyre janë yndyrna të pangopura, të cilat studimet sugjerojnë se ndihmojnë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës dhe uljen e presionit të gjakut. Ato janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i kaliumit, folatit dhe fibrave, të cilat janë të dobishme për zemrën dhe sistemin kardiovaskular.

3. Mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit

Vajrat e furnizuar nga avokado përfshijnë acidin oleik dhe acidin linoleik. Këto yndyrna të pangopura rekomandohen si pjesë e një diete të ekuilibruar për të ndihmuar në menaxhimin e kolesterolit.