Health & Beauty

Pija alkoolike e cila ju krijon varësi nga alkooli!

A jeni edhe ju ato lloj personash që ju pëlqen të shijoni një gotë birrë të gjatë ose pak verë pas një dite të gjatë stresuese? Shpesh, vera shkon mirë me darkën ose e ndihmon njeriun të qetësojë nervat pas rraskapitjes fizike dhe mendore. Përveç kësaj, disa njerëzve u pëlqen të shijojnë pijet e tyre në fundjavë si katër deri në pesë raunde pijesh ose disa kokteje të premten ose të shtunën në mbrëmje. Por a keni vënë re ndonjëherë se si stresi juaj rritet pas tij?

Sipas ekspertëve, pirja e alkoolit herë pas here, si një pije çdo natë ose katër deri në pesë pije vetëm gjatë fundjavës, mund të rezultojë në varësi të alkoolit dhe ky nuk është një mit. Shkenca mbështet efektet e mundshme të alkoolit në stres.

Ekspertët thonë se alkooli shkakton ndryshime në boshtin hipotalamik hipofizë-veshkore, gjë që rezulton në një rritje të prodhimit të kortizolit, hormonit të stresit. Shpesh, kortizoli lirohet kur dikush përjeton stres fizik ose mendor ose kur është i privuar nga gjumi. Por alkooli ka një marrëdhënie të ndryshme dhe të ndërlikuar me kortizolin.

Pas pirjes së alkoolit, njerëzit përjetojnë një rritje unike e cila fillon të bjerë kur efekti i alkoolit ulet. Dhe kur një individ ndalon së piri fare, rezulton në një rritje të kortizolit pasi trupi mësohet me dozën e rregullt, duke rezultuar në stres dhe ankth kur nuk pi.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) gjithashtu thekson se pavarësisht se është i lidhur me një zemër të shëndetshme, alkooli mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin mendor dhe fizik, të rezultojë në depresion, ankth dhe më e rëndësishmja, kancer.