Bota Tech

Planeti në ‘duar të sigurta’, sonda e NASA-s përplaset me sukses me asteroidin!

Sonda Dart e NASA-s goditi Dimorphos, asteroidin e vogël me diametër 160 metra, për të devijuar trajektoren e tij, në eksperimentin e parë të mbrojtjes planetare, i projektuar për të mbrojtur Tokën nga asteroidët kërcënues në të ardhmen. Ndërsa sonda iu afrua objektivit të saj, kamera e saj dërgoi imazhe gjithnjë e më të detajuara të sipërfaqes së trupit qiellor në Tokë, 13 milionë kilometra larg Tokës.

Lori Glaze, drejtore e Divizionit të Shkencave Planetare të NASA-s tha se:

Ne po hyjmë në një epokë të re të njerëzimit, një epokë në të cilën ne potencialisht kemi aftësinë për të mbrojtur veten nga diçka, si një goditje e rrezikshme asteroidi. Çfarë gjëje e mahnitshme. Ne kurrë nuk e kemi pasur këtë aftësi më parë.

Në kohën e goditjes, Didymos dhe Dimorphos ishin relativisht afër Tokës brenda 11 milionë kilometrave. Ekipi vlerëson se anija kozmike goditi asteroidin në një pikë rreth 17 metra larg qendrës së shkëmbit hapësinor. Qëllimi i anijes kozmike është të ndikojë në lëvizjen e një asteroidi në hapësirë, por anëtarët e ekipit të DART thonë se do të duhen rreth dy muaj që shkencëtarët të përcaktojnë nëse orbita e asteroidit ka ndryshuar.

Misioni DART, ose Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, filloi 10 muaj më parë. Dimorphos është një asteroid i vogël që rrotullohet rreth asteroidit Didymos afër Tokës. Sistemi asteroid nuk paraqet kërcënim për Tokën, kanë thënë zyrtarët e NASA-s, duke e bërë atë një objektiv të përsosur për të testuar një ndikim kinetik i cili mund të jetë i nevojshëm nëse një asteroid është ndonjëherë në rrugën e duhur për të goditur Tokën. Ngjarja ishte demonstrimi i parë i agjencisë në shkallë të plotë të teknologjisë së devijimit që mund të mbrojë planetin.