Bota Botë e Çuditshme

Shpërthimi i murtajës, Norvegjia do të ndërtojë një gardh me Suedinë fqinje për derrat e egër!

Norvegjia mund të ndërtojë një gardh përgjatë kufirit të saj me Suedinë si pjesë e një pakete masash për të zhdukur popullsinë e saj të derrit të egër pas shpërthimit të murtajës afrikane të derrave në Suedi vitin e kaluar. Deri në 2,000 derra të egër përballen me therje në Norvegji sipas planit të paraqitur nga autoriteti i sigurisë ushqimore të vendit dhe agjencia e tij e mjedisit, me arsyetimin e “rrezikut të madh” të derrave për kultivimin komercial të tyre.

Organet rekomandojnë gjithashtu përmirësimin e efikasitetit të gjuetisë së derrit të egër, lejimin e shitjes së mishit nga derrat e egër dhe futjen e kërkesave për prodhuesit. Masa të tjera mund të përfshijnë ndërtimin e një gardhi në anën norvegjeze të kufirit për të parandaluar derrat që të kalojnë në vend nga Suedia, ku popullsia vlerësohet të jetë deri në 300,000. Danimarka mbrojti me sukses popullsinë e saj të derrit të egër pasi vendosi një gardh në kufirin e saj me Gjermaninë.

Murtaja afrikane e derrave, një sëmundje serioze virale që prek derrat e egër dhe ato të zakonshëm, por jo njerëzit, u gjet në derrat e egër të ngordhur pranë Fagersta, 145 km në veri-perëndim të Stokholmit, në gusht dhe shtator. Sidoqoftë, Karl Ståhl, epizootiologu shtetëror i Suedisë, tha se aktualisht ekzistonte rreziku zero i murtajës së derrave në Suedi pasi derri i fundit i egër që rezultoi pozitiv ngordhi në shtator.

Ministri norvegjez i bujqësisë dhe ushqimit, Geir Pollestad, tha në fillim të këtij muaji se autoritetet po punonin për masa të reja dhe të forcuara për të ulur numrin e derrave të egër sa më e ulët që të ishte e mundur. Popullata më e madhe e derrave të egër të Norvegjisë është në Østfold, një qark në jug-lindje që kufizohet me Suedinë, por ata janë parë gjithashtu në Innlandet, një qark bujqësor pranë Østfold dhe më në veri.