Health & Beauty

Si t’i trajtoni gazrat e bllokuara dhe të shpëtoni nga fryrja në stomak?!

Gazrat janë një gjë krejtësisht e natyrshme dhe zakonisht nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Për disa njerëz, era që kalon mund të jetë pak e sikletshme, veçanërisht nëse jeni jashtë dhe rreth e rrotull. Ndonjëherë, mund të ndodhë papritur dhe nëse e keni lënë të rrëshqasë dhe mund të skuqeni në fytyrë. Por për disa njerëz, gazi mund të bllokohet, duke shkaktuar parehati.

Kjo mund të jetë një dukuri e përditshme dhe mund të jeni të prirur të vuani me të veçanërisht nëse keni kushte të tilla si sindroma e zorrës së irrituar (IBS). Era e bllokuar ndjehet pikërisht ashtu siç tingëllon është gaz që nuk mund ta heqësh qafe. Kjo mund të jetë shumë e dhimbshme dhe mund t’u shkaktojë të sëmurëve shumë shqetësime.

Por pak gaz do të kalojë akoma, ka të ngjarë më shumë se zakonisht, kështu që mund të jetë gjithashtu e turpshme. Ju mund të ndiheni të fryrë në stomak, me një ndjenjë shtrëngimi, shqetësimi ose dhimbje therëse. Nëse keni erë të bllokuar, mund të ndiheni të ngopur shpejt kur jeni duke ngrënë, ose të keni zhurmë ose gurgullimë nga stomaku. Era e bllokuar mund të prekë gjithashtu gjoksin ose shpatullën.

Gazrat grumbullohen kur ju tresni ushqimin, atëherë bakteret në zorrën e trashë prodhojnë gaz ndërsa shpërbëjnë grimcat e ushqimit. Por kur gëlltisni ushqim, ujë ose pështymë, gëlltitni edhe sasi të vogla ajri, i cili grumbullohet në sistemin tretës. Kjo krijon presion në zonën e barkut të cilin trupi duhet ta heqë qafe, duke pirë apo gromësirë.

Fryrja e tepërt mund të shkaktohet nga gëlltitja e më shumë ajrit se zakonisht – e cila fatmirësisht është lehtësisht e rregullueshme. Mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e ushqimit që është i vështirë për t’u tretur, nëse e kaloni pjesën më të madhe të kohës në siklet. Fajtorët më të zakonshëm janë perimet si brokoli dhe lakra, pijet e gazuara dhe fasulet.

Njerëzit normalisht pjerdhin deri në 15 herë në ditë dhe prodhojnë gaz të barabartë me dy gota kola. Disa njerëz janë shumë të ndjeshëm ndaj erës në sistemin e tyre edhe pse zakonisht është një sasi krejtësisht normale. Por ia vlen të dini se era e tepërt mund të shkaktohet nga disa ilaçe ose sëmundje. Të sëmurët me IBS, për shembull, përjetojnë më shumë erë se shumica e njerëzve. Kushtet e tjera themelore shëndetësore që shkaktojnë “erën e bllokuar” përfshijnë zbaticën e acidit, intolerancën ndaj laktozës ose glutenit, ose mbingarkimin e baktereve të zorrëve të vogla (SIBO).