Food & Drink Health & Beauty

Sipas shkencëtarëve ky është fruti më i shëndetshëm në botë…

Guava është një dhuratë e vërtetë e natyrës që na jep klima mesdhetare. Shkencëtarët nga Instituti Kombëtar Indian i mbështesin përfundimet e tyre me fakte dhe e konsiderojnë guavën si frutën më të dobishme në botë. Guava preferohet nga nutricionistët dhe shkencëtarët në mbarë botën. Sekreti qëndron në sasinë e madhe të vitaminës C. Shkencëtarët kanë zbuluar se guava përmban pesë herë më shumë acid askorbik sesa limoni.

Guava gjithashtu përmban shumë antioksidantë që nxisin rigjenerimin e qelizave. Një frutë përmban nga 50 deri në 112 kalori dhe një sërë lëndësh ushqyese. Ku përfshihet vitamina C, kaliumi, fibrat dietike, vitamina A dhe folate. Në kombinim me vitaminën C, rezulton të jetë një ndihmë e vërtetë për sistemin imunitar. Një guava është sa një dardhë, por ka erë si agrum  dhe kjo nuk është për t’u habitur, sepse përmban shumë vitaminë C.

Tuli i frutës ka një shije të ëmbël dhe të thartë, në varësi të shkallës së pjekurisë, mund të jetë e thartë ose, anasjelltas, më e ëmbël. Guava është e përhapur gjerësisht në vendet tropikale, është një frut tipik i Amerikës së Jugut, Afrikës dhe Azisë Juglindore, por mund të gjendet edhe në rajonin tonë në disa markete më të furnizuara.