Health & Beauty Lifestyle

Sondazhi zbulon se njerëzit janë shumë të lodhur për të udhëhequr një mënyrë jetese më të shëndetshme!

Është pyetja që shumë prej nesh ia bëjnë vetes: pse nuk ushtrohem më shumë, nuk ha ushqim më të mirë dhe në përgjithësi nuk bëj një mënyrë jetese më të shëndetshme? Për shumë njerëz që duan, por thjesht nuk mund ta bëjnë këtë, rezulton se përgjigja për këtë pyetje është të ndihesh shumë i lodhur.

Një sondazh ka zbuluar se lodhja është arsyeja pse 35% e njerëzve nuk bëjnë ndryshime në dietën e tyre dhe nivelet e aktivitetit fizik që do t’i ndihmonin të mbyllnin hendekun midis qëllimeve të mira dhe veprimeve konkrete. Rezultatet, nga një sondazh i “YouGov” me 2,086 të rritur në Mbretërinë e Bashkuar për Fondin Botëror të Kërkimit të Kancerit (WCRF), ilustrojnë barrierat me të cilat përballen shumë njerëz në dëshirën e tyre për të adoptuar dhe për t’iu përmbajtur zakoneve të shëndetshme.

Kur u pyetën se çfarë i pengonte ata të ushqeheshin më shëndetshëm dhe të ushtroheshin më shpesh, 29% e meshkujve dhe 40% e femrave cituan se ndjehen shumë të lodhur. Akoma më shumë e vënë atë në “mungesë motivimi” (38%). Arsyet e tjera të zakonshme të dhëna përfshinin koston e ushqimit (30%), mungesën e kohës (26%) dhe balancën punë/jetë (25%). Të tjerë cituan koston e ushtrimeve (25%), të tilla si blerja e një anëtarësimi ose pajisjeje në palestër, mungesë besimi (16%) dhe “të mos dish se ku të fillosh” (12%).

Vetëm një në katër (24%) në kampionin përfaqësues të popullsisë britanike të anketuar në internet tha se asgjë nuk i pengonte ata të bënin ndryshime të shëndetshme në stilin e tyre të jetesës. Matt Lambert, menaxheri i informacionit për shëndetin dhe promovimin e organizatës bamirëse, tha:

Njerëzit kanë orare të ngarkuara dhe ne e dimë se, për shumë njerëz, gjëja e fundit që mund të duan të bëjnë kur janë të lodhur ose nuk kanë motivim është të fillojnë të gatuajnë nga e para ose të shkojnë. në palestër. Ngrënia e mirë dhe marrja e ushtrimeve ishin mënyra të rëndësishme për të reduktuar rrezikun e njerëzve për t’u prekur nga kanceri dhe sëmundje të tjera. Një në dy njerëz do të sëmuren nga kanceri në një moment të jetës së tyre.

Organizata bamirëse, dhe Cancer Research UK, vlerësojnë se 40% e të gjitha rasteve të kancerit mund të shmangen nëse më shumë njerëz do të bënin jetë më të shëndetshme, për shembull duke ngrënë më shëndetshëm, duke qenë aktiv, duke mbajtur një peshë normale, duke shmangur djegiet nga dielli dhe duke mos pirë duhan. Departamenti i Shëndetit dhe Kujdesit Social tha se:

Përdorni aplikacione falas, si Couch to 5k dhe Active 10, për të rritur nivelet e aktivitetit.