Botë e Çuditshme Lifestyle

Tanimë edhe macet mund të dhurojnë gjak…

Një mace bardh e zi e quajtur Pingo është bërë pjesë e një përpjekjeje të guximshme për të shpëtuar jetë, bankës së parë të gjakut të maces në Britaninë e Madhe. Bankat e gjakut të njeriut kanë ekzistuar në Britaninë e Madhe që nga viti 1937, ndërsa qentë kanë marrë pjesë në aktet e dhurimit të gjakut prej vitesh.

“Veterinerët në praktikë nuk mund të marrin lehtësisht produkte të gjakut të maces për t’i përdorur ato te macet e sëmura”,-tha Samantha Taylor, një specialiste në mjekësinë e maceve. Kur një mace ka nevojë për transfuzion gjaku, veterinerët zakonisht duhet të gjejnë një mace dhuruese.

Kjo mund të nënkuptojë vonesa, donatorë të papërshtatshëm ose transmetim të sëmundjeve infektive. Përveç kësaj, macet kanë disa grupe gjaku, edhe pse janë të ndryshme nga ato të njeriut, dhurimi i grupit të gabuar të gjakut të maces mund të jetë fatale. Situata aktuale ka qenë shumë problematike përsa i përket ngordhjeve të maceve, sepse nuk ka gjak të përshtatshëm në dispozicion.

Ndërsa Kolegji Mbretëror Veterinar ruan gjakun e maceve, ky është vetëm për kafshët që trajtohen në kolegj pasi është një shërbim transfuzioni dhe jo një bankë gjaku. Megjithatë, një organizatë portugeze e quajtur Banco de Sangue Animal shpreson të krijojë bankën e parë të gjakut të maces në Britaninë e Madhe, për të ofruar një burim për praktikat veterinare në të gjithë vendin.

Sipas kritereve të reja për bankat e gjakut të maces, ndër kërkesat e tjera, macet që dhurojnë në një bankë gjaku duhet të jenë të paktën 5kg në peshë, t’i nënshtrohen një vlerësimi kardiak përpara dhurimit dhe të kenë kontrolluar presionin e gjakut. Mund të merret vetëm 10% e vëllimit të përgjithshëm të gjakut të maces. Nuk lejohet që kafshëve t’u bëhen qetësues kur dhurojnë gjak për ruajtje.

Ndërsa qentë mund të trajnohen për të dhënë gjak, macet mund të jenë më të vështira për t’u trajtuar. “Mund ta keni më të vështirë të gjeni donatorë të përshtatshëm, mace”,-tha Charlotte Russo, shefe e transfuzioneve në RVC, duke shtuar se është thelbësore të gjesh mace me temperamentin e duhur për të qenë dhuruese gjaku.

Banco de Sangue Animal (BSA) ka banka të gjakut të kafshëve në Portugali, Spanjë dhe Belgjikë dhe ka mësuar të mbledhë gjak në mënyrë të sigurt dhe efikase me stres minimal nga macet donatore. Sipas Taylor BSA është një zgjedhje e natyrshme për veterinerët në Britaninë e Madhe për të bashkëpunuar me për të ngritur një bankë gjaku të maces në mbarë Mbretërinë e Bashkuar.