Food & Drink Health & Beauty

Të gjithë flasin sa i dëmshëm është anashkalimi i mëngjesit, por çfarë i ndodh trupit nëse e bëjmë edhe me drekën?

Ditët e javës mund të jenë mjaft të ngarkuara, me takime, duke iu përgjigjur emaileve dhe në përgjithësi duke u përpjekur për të përfunduar punën. Pra, ndonjëherë mund të harroni të hani drekë ose thjesht të mos merrni kohë për një pushim dreke. Megjithatë, anashkalimi i drekës është një gabim, thonë nutricionistët. Nëse jeni një partizan i rregullt i drekës, është e rëndësishme të pyesni veten pse. Kjo është ajo që Linda Anegawa, një mjeke e certifikuar i pyet shpesh pacientët që thonë se i lënë vaktet.

Unë gjithmonë dua të di për intervalet e të ngrënit në përgjithësi, si për shembull sa shpesh dhe kur hanë. A po e kaloni drekën sepse orari juaj është shumë i ngarkuar dhe nuk keni kohë për të ngrënë? Po përpiqeni të shkurtoni kaloritë? A është për shkak se kolegët tuaj nuk bëjnë pushim dreke? A po shkoni në një klasë stërvitje gjatë drekës? Të gjitha këto do të ishin një shqetësim. Ne nuk mund të injorojmë nevojën e trupit për ushqim.

Si ndikon në trupin tuaj anashkalimi i drekës?

Të anashkalosh drekën herë pas here nuk është një punë e madhe. Por nëse bëhet zakon, trupi juaj përshtatet me një “marrje më të ulët të karburantit” dhe kjo mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj. Kjo mund të rezultojë në uljen e metabolizmit me kalimin e kohës dhe një rrezik në rritje të mungesës së lëndëve ushqyese. Mund të rrisë dëshirat dhe t’ju bëjë të konsumoni më shumë kalori në mbrëmje. Me kalimin e kalorive, ngrënia e tepërt në një ulje mund të shkaktojë gjithashtu rritje të sheqerit në gjak dhe insulinës. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në nivele më të larta të sheqerit në gjak, rezistencë ndaj insulinës dhe potencialisht diabet.

Në cilën orë duhet të hani drekë?

Kjo është një zgjedhje personale. Katër deri në pesë orë pas mëngjesit funksionon mirë për shumicën e njerëzve. Megjithatë, disa njerëz mund të kenë nevojë të hanë në orare të caktuara, sepse duhet të marrin ilaçe ose të kenë një pushim të caktuar dreke. Dreka më e mirë është një vakt i ekuilibruar me karbohidrate të pasura me fibra si fasulet, proteinat pa yndyrë dhe shumë fruta dhe perime. Këto ushqime ju mbajnë të ngopur më gjatë dhe parandalojnë plogështinë e pasdites. Vetëm mos hani shumë. Ngrënia e tepërt në drekë mund t’ju bëjë të ndiheni të përgjumur dhe të keni vështirësi për t’u përqendruar. 

Mëngjesi konsiderohet si vakti më i rëndësishëm i ditës, por sipas studimeve ka të mira e të këqija të konsumosh mëngjes dhe ne ju prezantojmë me disa prej tyre.