Auto & Moto

Toyota po synon të nxjerrë në rrugë modelin Lexus EV, kryen 1000 kilometra me një karikim të vetëm!

Toyota zbuloi së fundmi një makinë e cila kryen 1000 kilometra me një karikim të vetëm. Këtë makinë, kjo kompani synon ta nxjerrë në treg deri në vitin 2026, pjesë e strategjisë së prodhuesit japonez të automjeteve për automjetet elektrike të mbështetura në teknologjinë e avancuar të baterive. Makina koncept LF-ZC, e cila debutoi në “Japan Mobility Show”, përdor bateri prizmatike, me performancë të lartë që arrijnë rreth dyfishin e diapazonit të EV-ve konvencionale ose rreth 1000 kilometra.

Prodhuesi i automjeteve njoftoi në qershor një plan ambicioz për të rritur kapacitetin e baterive elektrike EV, duke përfshirë lëshimin e gjeneratës së ardhshme të baterive litium-jon që ofrojnë rreze më të gjata dhe karikim më të shpejtë. Toyota është zotuar që deri në vitin 2035, makinat elektrike të baterive të përbëjnë 100% të shitjeve globale të markës luksoze Lexus.

Toyota tha së fundmi se ka nënshkruar një marrëveshje për të adoptuar teknologjinë e karikimit të automjeteve elektrike të Tesla-s nga viti 2025. Ford Motor, General Motors dhe Nissan janë ndër prodhuesit e tjerë të automjeteve që kanë adoptuar sistemin e Tesla-s për mbushje që njihet si Standardi i Karikimit i Amerikës së Veriut (NACS).

Toyota ka njoftuar gjithashtu se ka bashkëpunuar me kompaninë japoneze të naftës Idemitsu Kosan për të zhvilluar dhe prodhuar bateri të ngurta për makinat elektrike. Ndërsa Toyota më parë kishte bërë publike planet për të prezantuar bateritë në gjendje të ngurtë nga viti 2028, gjigandi japonez i makinave ka përshkruar planet dhe afatet e tij kohore për të arritur prodhimin masiv të teknologjisë së avancuar të baterive.