Fashion

Trashëgimia e modës së Coco Chanel vazhdon. Një ekspozitë e re shqyrton pse…

“Epo, unë jam padyshim një fans i madh i fustanit të zi”, tha Tristram Hunt, drejtor i Muzeut “Victoria and Albert” në Londër, kur u pyet për paraqitjen e “Gabrielle Chanel, manifestimi i modës” – ekspozita më e fundit e suksesshme e institucionit. E inskenuar me shkëlqim si butiku i modës, shfaqja është e para në Mbretërinë e Bashkuar për stilistin e famshëm që ndërtoi një nga markat më të suksesshme të modës në botë.

Në fund të vitit 2021, Chanel punësoi rreth 28,500 njerëz në mbarë botën. Duke bashkuar pjesë nga koleksioni i V&A, muzeu i modës Palais Galliera në Paris dhe Patrimoine de Chanel , ai përmban rreth 200 veshje në total. Koleksioni fillon me një bluzë me jakë që daton nga viti 1916. E bërë nga këmisha mëndafshi i hollë, është një nga veshjet më të hershme të mbijetuara Chanel. Më pas kalon përmes fustaneve me bel të lartë të viteve 1920 dhe përfundonte me pjesë nga koleksioni i fundit i Chanel në 1971.

Kuratorja e galerisë, Oriole Cullen për CNN në një intervistë, tha:

Shumë nga pjesët e hershme janë mbi 100 vjeçare dhe është e mahnitshme të shohësh se sa të rëndësishme janë ato sot.

Fokusi i Chanel në komoditetin dhe lirinë e lëvizjes në modë ishte pionier dhe menjëherë popullor. Në vitin 1926, American Vogue e përshkroi fustanin e saj të vogël të zi si “Chanel ‘Ford’, fustani që do të veshë e gjithë bota” dhe u bë “sinonim i gruas moderne në epokën e jazz-it, me pavarësinë, forcën. dhe elasticitet”, tha Justine Picardie, autore e “Coco Chanel: The Legend and the Life”, në një intervistë telefonike për CNN.

Një aspekt unik i Chanel-it si stiliste është se rrobat e saj ishin kaq radikale në risitë e tyre në kohën kur ajo i lançoi ato, dhe megjithatë ato duken kaq të përjetshme.