Art & Kulturë Bota

Ushtria e Kinës është bërë një simbol i paprekshëm nacionalist, një problem për artistët dhe humoristët…

Për dy dekada, autoportretet buzëqeshëse të Yue Minjun janë festuar si një nga ikonat më të njohura të artit bashkëkohor kinez. Karikaturat e tij me lëkurë rozë, të ngrira në të qeshura histerike në mjedise të ndryshme dhe duke u paraqitur si njerëz nga të gjitha sferat e jetës, duke përfshirë personelin ushtarak, kanë thyer rekorde ankandesh dhe janë shfaqur në galeri dhe ekspozita anembanë botës.

Megjithatë, ditët e fundit, artisti me bazë në Pekin është vënë nën kritika në internet në Kinë, ku ndikuesit nacionalistë e kanë denoncuar atë si një “tradhtar kulturor” dhe kanë kërkuar hetimin dhe ndëshkimin e tij.

Shkelja e supozuar e Yue-së: “shëmtuar” dhe “fyes” ushtrinë e Kinës, Ushtrinë Çlirimtare Popullore (PLA).

Pikturat me tematikë ushtarake janë objektivi i fundit i një sulmi gjithëpërfshirës ndaj lirive artistike dhe kulturore të lëshuara nga lloji i nacionalizmit luftarak, kritikët thonë se është promovuar nën Xi Jinping, udhëheqësin më autoritar të Kinës në dekada.  Sulmet, të cilat janë përqendruar kryesisht te krijuesit e perceptuar si të palidhur me ideologjinë dhe vlerat zyrtare, kanë bërë krahasime me Revolucionin Kulturor, një dekadë e trazirave politike dhe sociale të nisura në vitin 1966 që pa artet dhe kulturën të bëheshin një mjet i Partisë Komuniste.

Një mësim i kushtueshëm

Sulmi ndaj Yue erdhi vetëm disa ditë pas një reagimi edhe më të ashpër kundër Li Haoshit, një komedian kinez që quhet “House”. 31-vjeçari është vënë nën hetim policor për një shaka në një shfaqje të drejtpërdrejtë në Pekin, ku ai përdori një slogan që Xi kishte shpikur për PLA për të përshkruar dy qen endacakë që ndiqnin një ketër. Propaganda e tetë personazheve: “Stil i shkëlqyer i punës, i aftë për të fituar beteja” ka të ngjarë një nga linjat më të shtrenjta në botë, duke i kushtuar punëdhënësit të Li më shumë se 2 milionë dollarë gjoba.

Li-së i kushtoi gjithashtu punën dhe karrierën e ardhshme dhe potencialisht lirinë e tij. Nën Xi, Kina miratoi një ligj në 2018 për të ndaluar shpifjen e heronjve dhe martirëve kombëtarë, një krim që dënohet deri në tre vjet burg. Ashtu si format e tjera të argëtimit, për të mbijetuar në Kinë, industria e stand-up komedisë praktikon autocensurë rigoroze dhe largohet nga satira politike. Në vend të kësaj, ajo fiton audiencën e saj, kryesisht të rinj, qytetarë profesionistë,me batuta thumbuese për çështjet e përditshme, nga pabarazia gjinore te kultura e tepruar e punës.

Qeveria mund të tolerojë shaka dhe ankesa për disa çështje sociale dhe jetën private, por nëse dikush prek institucionet shtetërore, drejtuesit apo ushtrinë, autoritetet do të duhet të ndërmarrin veprime, veçanërisht përballë një proteste të ashpër në internet.

Simbolika historike

Censurimi zyrtar i Li-së mbërriti me shpejtësi dhe me forcë pas një reagimi nacionalist në internet. Edhe PLA-ja u fut, me Komanda e saj e Teatrit Perëndimor që kritikoi në një postim në rrjetet sociale se kërkimi i faljes së Li nuk ishte aspak i mjaftueshëm për të shuar zemërimin e tij. Për të huajt, mund të duket e çuditshme që ushtria e Kinës, më e madhja dhe një nga më të fuqishmet në botë, do të ofendohej kaq lehtë nga një shaka në dukje e zbutur.

Por vëzhguesit veteranë të politikës kineze thonë se reagimi i ashpër zyrtar është i lidhur me vendin vendimtar të PLA në historinë e Partisë Komuniste dhe me nacionalizmin muskuloz të Xi. E themeluar si Ushtria e Kuqe në vitin 1927, PLA luajti një rol qendror në formësimin e trajektores së ngritjes së partisë dhe themelimit të Kinës komuniste, tha profesoresha Rana Mitter, një eksperte për shfaqjen e nacionalizmit në Kinën moderne në Universitetin e Oksfordit.

Historia e revolucionit komunist kinez është e pandashme nga historia e asaj që ne tani mendojmë si PLA. Prandaj ka një masë në të cilën fyerja e ushtrisë është në fakt një fyerje për partinë. Atmosfera politike në pesë vitet e fundit, ndoshta edhe më gjatë, ka lëvizur shumë drejt drejtimit që çdo gjë që perceptohet si fyese konsiderohet në thelb si e papranueshme politike.