Health & Beauty Lifestyle

Vapa ekstreme dëmton shëndetin tuaj mendor!

Kërcënimi i ndryshimeve klimatike për shëndetin dhe sigurinë tonë është më i qartë se kurrë. Ekziston një lidhje tjetër e mundshme midis ndryshimit të klimës dhe shëndetit tonë mendor që nuk merr aq vëmendje. Nxehtësia ka implikime të rëndësishme për shëndetin tonë mendor, duke çuar potencialisht në rritje të vizitave në dhomën e urgjencës, rrezik më të lartë të vdekjes dhe reduktim të mirëqenies emocionale.

Nxehtësia ekstreme shpesh diskutohet për sa i përket ndikimit të saj në shëndetin tonë fizik, për arsye të mirë. Njerëzit që përballen me sëmundje mendore mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm ndaj efekteve fizike të ekspozimit të nxehtësisë, të tilla si lodhja nga nxehtësia dhe goditja nga nxehtësia. Ata që përdorin medikamente të caktuara si anti-depresivët janë veçanërisht të prekshëm ndaj efekteve të nxehtësisë ekstreme.

Por nxehtësia ekstreme jo vetëm që përkeqëson shëndetin fizik të njerëzve me diagnoza të shëndetit mendor, por gjithashtu mund të përkeqësojë kushtet me rritjen e shkallës së vizitave në dhomën e urgjencës. Një studim në Toronto zbuloi se temperaturat mbi 28 gradë Celsius ishin të lidhura me shëndetin mendor, të tilla si skizofrenia dhe çrregullimet e humorit. Studiuesit në Quebec patën një gjetje të ngjashme kur analizuan vizitat në departamentin e urgjencës për probleme mendore dhe psikosociale.

Me rritjen mesatare të temperaturës, u rrit edhe numri i këtyre llojeve të vizitave. Një studim i fundit mbarëkombëtar në Kaliforni e përforcoi më tej këtë lidhje. Studiuesit anketuan numërimet ditore të vizitave në dhomën e urgjencës në lidhje me shëndetin mendor dhe zbuluan se më shumë nga këto vizita ndodhën gjatë ditëve të ngrohta. Pse moti i ngrohtë mund të ndikojë në shëndetin mendor në këtë mënyrë?

Përveç efekteve fizike të disa medikamenteve në termorregullimin, studiuesit e Kalifornisë supozuan se temperaturat më të larta shtojnë streset ekzistuese të jetës së përditshme. Kjo mund të rrisë gjasat e sjelljeve të rrezikshme, duke rezultuar në rritjen e shkallës së vizitave në dhomën e urgjencës. Më tej, disa kushte të shëndetit mendor, si çmenduria, mund të ndikojnë në aftësinë e një personi për të shmangur ekspozimin ndaj nxehtësisë duke marrë masa paraprake si qëndrimi brenda dhe veshja e veshjeve të përshtatshme.

Ndodh shpesh, por sidomos në këtë periudhë të vitit, kur trupi dehidratohet dhe ka gjithmonë pasoja nëse nuk trajtohet. Pas shumë daljeve e netëve jashtë, në ditëlindje a festa të ndryshme, disa njerëz mendojnë se të pish ujë, lëngje të ndryshme frutash apo lëngje për fëmijë mund ta kalosh lehtësisht dehidratimin. Por nuk është kështu. Gjendja mund të agravojë nëse nuk trajtohet me kujdes.