Food & Drink

Këto 5 ‘hile’ restorantet i përdorin në menutë e tyre…

Të shkuarit në një restorant është një aktivitet që na bën të ndihemi të përkëdhelur. Njerëzit e tjerë po gatuajnë për ne dhe ne thjesht mund të relaksohemi dhe të shijojmë vaktin tonë të preferuar me njerëzit tanë të preferuar.

Ndonjëherë, krijimtaria e stafit mund të shkojë më larg sesa mendonim se ishte e mundur. A keni dashur ndonjëherë të hani nga kutia e këpucëve apo edhe më mirë, nga një këpucë? 

Çdo gjë ka rregullat e veta të patreguara dhe biznesi i restoranteve nuk bën përjashtim. Sa herë që porosisim ushqim, duhet të përdorim një menu, kështu që ky bëhet një mjet i fuqishëm që ndikon dhe drejton zgjedhjet tona.

Zbuloni disa nga sekretet që përdorin restorantet për të ndikuar në vendimet tona:

1. Pesha e menusë ndikon në perceptimin tonë.

Studimi thotë se përshtypja juaj për ushqimin fillon në momentin që mbani menunë në duar. Menutë më të rënda lënë një përshtypje më të mirë, duke na bërë të besojmë se shërbimi në restorant do të jetë në nivelin më të lartë. Ndërsa ato të lehta i bëjnë njerëzit të pyesin nëse ky vend është i rastësishëm dhe “ekonomik”. Kështu që herën tjetër që do të mbani një menu lëkure me letër të mirë, mos u mashtroni, nuk ka asnjë lidhje me cilësinë e ushqimit ose shërbimit.

2. Disa emra pjatash mund t’ju bëjnë të uritur.

Emri mund ta bëjë një pjatë të caktuar deri në 23% më të popullarizuar. Kërkimet treguan se emrat emocionues rritën numrin e njerëzve që zgjodhën një ushqim të caktuar. Një mënyrë tjetër që restorantet përdorin emra për t’ju bërë të zgjidhni ushqime të caktuara është duke u dhënë atyre etiketa nostalgjike si “të bëra me dorë”, ose “të gatuara nga gjyshja në shtëpi” e cila ju jep emocione pozitive.

3. Shkronja ndikon në mënyrën se si e perceptojmë ushqimin.

Në varësi të shkronjës së përdorur, menuja mund të përcjellë mesazhe të ndryshme. Vizitorët që po lexonin një menu të pjerrët e kuptuan se restoranti ishte më i pasur me shërbimin e nivelit të lartë. Ndërsa gërmat e thjeshta, të lehta për t’u lexuar mund të shoqërohen të nënkuptojnë produkte të lira dhe ekonomike.

4. Ngjyrat brenda menusë dërgojnë sinjale gjithashtu.

Ngjyrat që shihni në një menu gjithashtu kanë një ndikim të madh. Nëse një kafene dëshiron që ju të ndiheni sikur çfarë po konsumoni, ata do t’ju ofrojnë një menu portokalli. Por vendet që duan të nxjerrin në pah freskinë e ushqimit të tyre do t’u japin vizitorëve një menu të gjelbër. Interesante, specialistët thonë se njerëzit që porosisin nga një menu e zezë ka të ngjarë të jenë më skeptikë dhe të kenë më pak besim në atë që po porosisin.

5. Disa fotografi do t’ju bëjnë të blini më shumë.

Thënia e vjetër që njerëzit hanë me sy nuk është gjithmonë e vërtetë. Ndërsa pamjet janë të rëndësishme, një specialist i hartimit të menusë thotë se shumë fotografi mund të na bëjnë të besojmë se restoranti është i lirë. Shpenzimet tona rriten me 30% kur shohim vetëm një fotografi për faqe. Shpesh, restorantet e shtrenjta preferojnë ta lënë cilësinë e ushqimit në imagjinatën e vizitorit.

Nëse keni shkuar ndonjëherë në një restorant dhe keni marrë një racion të vogël të ushqimit për fat të mirë, ka arsye interesante për këtë.